StoryEditor

Telesná zdatnosť detí výrazne upadá

02.12.2013, 23:11
Autor:
tmtm

Dnešné deti sú menej telesne zdatné, ako boli ich rodičia v rovnakom veku. Taký je záver štúdie vedcov, ktorí porovnávali bežecké testy od roku 1964 do roku 2010.

Na vzorke 25 miliónov detí z 28 štátov zistili, že telesná zdatnosť je približne o pätnásť percent nižšia ako pred tridsiatimi rokmi. Keby sme to prepočítali na beh na jednu míľu, tak to znamená rozdiel 90 sekúnd.

Podľa autorov štúdie za 30-60 percent poklesu vytrvalosti zodpovedá nadmerný objem tuku. Zaujímavé je tiež, že srdcovocievna vytrvalosť, čiže ako ďaleko dokážu deti zabehnúť za istý čas, konzistentne klesá o päť percent každých desať rokov. V USA bol v rokoch 1970-2000 pokles šesť percent za dekádu. Zhoršujúce sa čísla zaznamenali predovšetkým v západných štátoch, ale aj v Južnej Kórei, Číne a Hongkongu.

Hlavný autor štúdie Grant Tomkinson z Univerzity Južnej Austrálie povedal, že ak je mladý človek nezdravý, potom je pravdepodobnejšie, že sa u neho neskôr rozvinú choroby srdca.

Ďalšie nedávne štúdie ukázali, že zdravšie deti mali lepšie výsledky v škole a pozitívny účinok dostatočného pohybu v ranom detstve pretrváva niekoľko rokov.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 07:57