StoryEditor

Cvičenie zvyšuje tvorivosť u aktívnych ľudí

16.12.2013, 06:52
Autor:
tmtm

Mávate pocit, že pri behu vám prichádzajú na um lepšie nápady ako doma alebo v práci? Podľa vedcov z univerzity v holandskom Leidene to nie je nič nezvyčajné.

Výskumníci testovali takmer stovku ľudí, z ktorých polovica mala sedavý životný štýl a polovica športovala aspoň trikrát týždenne, v pokoji aj počas jazdy na stacionárnom bicykli. Sledovali u nich divergentné myslenie, čiže také, pri ktorom treba prísť s čo najväčším počtom nápadov (v štúdii išlo o možné využitie pera na rôzne účely), ako aj konvergentné myslenie, kde treba dospieť k jednej správnej odpovedi (v štúdii to bolo prídavné meno, ktoré sa hodilo ku všetkým trom uvedeným podstatným menám).

Športujúci účastníci dosiahli vo všeobecnosti lepšie výsledky ako sedaví ľudia. Vedcov však prekvapilo, že kým športovci boli tvorivejší v konvergentnom myslení, keď šliapali do pedálov, ako keď boli v pokoji, sedavým ľuďom to na bicykli „pálilo“ horšie. Vysvetľujú si to tým, že nezvyčajná činnosť natoľko zaťažila ich mozog, až to narušilo koncentráciu.

Pozoruhodné je aj zistenie, že pozitívne účinky pretrvávajú veľmi krátko. Podľa vedcov sa obmedzujú na obdobie cvičenia a krátko po ňom. Potom sa ich kreativita vráti na pôvodnú úroveň.

Na základe dostupných údajov vedci dokonca usudzujú, že u fyzicky aktívnych ľudí môže nedostatok pohybu znížiť tvorivosť viac, ako ju pohyb zvyšuje.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
27. apríl 2024 02:10