StoryEditor

V centrách miest sú bežci v strese, je lepšie behať v parkoch

15.01.2014, 09:07
Autor:
tmtm

Každý bežec žijúci v meste zrejme pozná pocit, že pohyb po uliciach je menej príjemný ako po zelených plochách.

Tieto pocity podporuje aj štúdia fínskych vedcov, ktorí porovnávali náladu bežcov a úroveň kortizolu, hormónu uvoľňujúceho sa v reakcii na stres, v troch rôznych prostrediach – centre mesta, mestskom parku a mestskom lese (u nás by sme to asi nazvali lesopark).

Získané údaje ukázali, že keď boli bežci obklopení zeleňou, mali lepšiu náladu, vyššiu tvorivosť a vitalitu a cítili sa viac zotavení ako v centre mesta. Pocit zotavenia bol o niečo vyšší v lesoparku. Na pobyt v prírode reagoval aj kortizol, ktorého úroveň tam bola oveľa nižšia ako v centre mesta.

Výskumníci tvrdia, že výsledky naznačujú, že aj krátkodobý pobyt v prírodnom prostredí má pozitívny účinok na uvoľnenie stresu v porovnaní so zastavaným prostredím.

V tejto súvislosti stojí za zmienku koncept parkrun, ktorý pochádza z Veľkej Británie, presadil sa už v Poľsku a nedávno expandoval aj do Ruska. Ide o päťkilometrové behy v parku, kde sa neplatí štartovné a vítaní sú bežci všetkých výkonnostných úrovní.

Organizátori trvajú na tom, že parkrun nie sú preteky, ale beh pre každého. Parkrun nemá ani víťazov, len „prvých v cieli“. Uplynulý víkend sa uskutočnilo viac ako 300 takýchto behov s takmer 60-tisíc účastníkmi. Príklad hodný nasledovania. A zjavne aj prospešný pre telesné aj duševné zdravie.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 14:59