StoryEditor

Šport pre zdravie a potešenie? Kdeže, aj amatéri dopujú

21.01.2014, 06:02
Autor:
tmtm

Ak si myslíte, že doping je doménou profesionálnych športovcov, nová štúdia nemeckých vedcov vás pripraví o ilúzie.

Výskumníci sa pýtali takmer troch tisícok amatérskych triatlonistov, ktorí sa zúčastnili na pretekoch v Nemecku, či v uplynulých dvanástich mesiacoch užívali látky zvyšujúce výkonnosť, napríklad steroidy, rastové hormóny či EPO, alebo látky povzbudzujúce činnosť mozgu, napríklad amfetamíny či liek modafinil.

Trinásť percent priznalo užívanie zakázaných látok zvyšujúcich výkonnosť a 15,1 percenta užilo látky povzbudzujúce činnosť mozgu. Ide o takzvaný kognitívny, alebo mozgový doping. V obidvoch skupinách prevažovali muži nad ženami, aj keď nie výrazne.

Výsledky ukázali, že športovci, ktorí užívali povolené podporné látky, viac užívali aj tie nepovolené. To platilo pre klasický aj kognitívny doping, ako aj ich kombináciu. Takže medzi triatlonistami, ktorí dopovali pre zvýšenie výkonnosti, bolo viac tých, ktorí brali aj látky na povzbudenie mozgu.

Zaujímavým zistením bolo, že medzi triatlonistami, ktorí prerušili tréning pre bolesti, bolo vyššie zastúpenie tých, ktorí sa uchýlili k telesnému dopingu, ale menší podiel tých, ktorí nadopovali svoj mozog.

Vedci priznávajú, že nad kognitívnym dopingom sa vznáša ešte veľa otáznikov. Profesor Perikles Simon, jeden z autorov štúdie, pre BBC povedal, že nie je jasné, či tieto látky majú nejaký účinok na športovca, ktorý už má istú výkonnosť. Výskumníci však varujú, že z dlhodobého hľadiska môžu mať látky povzbudzujúce činnosť mozgu škodlivý účinok.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 08:22