StoryEditor

Kritizovaný šampión: Zbiera veľké víťazstvá, hoci je pomalý

16.03.2014, 23:12
Autor:
tmtm

Ak ste olympijský víťaz a majster sveta v maratóne, miesto v atletickej sieni slávy by ste mali mať isté. Na adresu Uganďana Stephena Kiproticha sa však ozvala kritika, že je na dnešné pomery pomalý a pri svojich triumfoch mal šťastie.

Z čoho tieto slová pramenia? Hlavne z Kiprotichovho osobného rekordu 2:07:20, ktorý je na dnešné pomery naozaj priemerný. Navyše ho zabehol pri svojom debute v apríli 2011. Prispieť k tomu mohol aj jeho novembrový výbuch na maratóne v New Yorku. Tam však bežal necelé tri mesiace po majstrovstvách sveta a v nohách mal aj aprílový londýnsky maratón. Takáto kombinácia bola zrejme príliš náročná.

Kiprotich mal koncom februára iba 25 rokov a v ugandskej tlači sa bránil tým, že je ešte neskúsený, pretože zabehol menej ako desať maratónov. Napriek tomu v priamych súbojoch porazil oveľa ostrieľanejších borcov.

Olympijský víťaz z Londýna a majster sveta z Moskvy tvrdí, že keď bude mať dobrý deň, isto raz zabehne maratón pod 2:05 a trúfa si dokonca na svetový rekord 2:03:23. Najbližšiu príležitosť bude mať 13. apríla opäť v Londýne. Bude to jeho ôsmy súťažný maratón. Je teda stále maratónskym nováčikom?

Uznávaný americký atletický komentátor Toni Reavis si myslí, že nie. Poukazuje na to, že z prvej desiatky najrýchlejších časov histórie mal iba Emmanuel Mutai na konte viac ako desať maratónov. Svetový rekord Wilsona Kipsanga padol v jeho deviatom maratóne. Jeho predchodca Patrick Makau dosiahol svoj najlepší čas v šiestom maratóne.

Kiproticha teda v žiadnom prípade nemožno označovať za neskúseného maratónca. Navyše, najmä pri olympijskom víťazstve ukázal, že výborne zvláda aj taktiku a porazil aj dnešného svetového rekordéra Wilsona Kipsanga (jeho druhé priezvisko je tiež Kiprotich). Aj v Moskve sa v závere pohral s Etiópčanmi.

Možno práve v tom je jeho sila. Je výborný pretekár, ktorému ide viac o víťazstvo než o čas. Zrejme však aj sám cíti, že potrebuje zabehnúť aj naozaj dobrý čas, aby umlčal kritikov. Uvidíme, či sa mu to podarí. Pre tých, ktorí oceňujú súťažného ducha a lišiacku taktiku, je legendou už dnes.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 11:18