StoryEditor

Beh mení životy. Aj o tom hovorí Viktor Bielik v novej knihe

13.03.2014, 23:45

Autor dvoch veľmi úspešných kníh o behaní, športový fyziológ a aktívny športovec Viktor Bielik sa popri fotení v novej kolekcii adidas running rozhovoril o správnej športovej motivácii a o tom, ako si vytvoriť k behaniu trvalý vzťah, ktorý vydrží navždy. Koncom marca 2014 vydá pokračovanie svojej knihy Neležme, bežme.

Vyštudovali ste FTVŠ, napísali ste množstvo prác, vychádza vaša v poradí už druhá kniha o behaní, skúsenosti ste zbierali v zahraničí, ste aktívny športovec. Prečo práve beh? Čo vás na ňom fascinuje?

Priznám sa, že nie som zarytý bežec. Prešiel som si viacerými športmi, od boxu až po zjazdové lyžovanie. Behanie dáva človeku slobodu v nezávislosti od počasia, podmienok. Nevyžaduje príliš veľa času ani materiálnych požiadaviek. Niekedy stačia len tenisky a šortky. Na behu ma fascinuje všestrannosť, ktorú prináša. Môžete ním rozvíjať kondíciu, redukovať telesnú hmotnosť, hľadať duševný pokoj, kompenzovať stres, alebo urobiť niečo pre zdravie.

V úryvkoch vašej novej knihy, ktorá vyjde o pár dní, naznačujete, že ženy a muži majú pre beh inú motiváciu. Akú motiváciu ste mali vy?

V mladosti som sa venoval skôr silovým športom. Za tie roky sa na mňa nalepila určitá telesná hmota. Na základne vojenskej službe som sa pripravoval na prijímacie skúšky na FTVŠ UK. Potreboval som schudnúť takmer 20 kg a vybudovať potrebnú kondíciu.

Aké ciele by si teda pri behu mali klásť muži aj ženy, aby boli ich úspešnou motiváciou?

Určite je to iné, keď s tréningom začíname, a ak už pravidelne trénujeme. Ak by sme sa držali osobitosti muža a ženy, tak my sme skôr súťaživé typy. Ženy skôr hľadajú v behu vhodný stimul na redukciu alebo udržanie telesnej hmotnosti. Každý muž je aj trochu ženou a v každej žene je aj niečo mužského. Myslím, že nie je dobré upnúť sa na jeden cieľ, stimul. V takom prípade to končí extrémizmom. Človek prepadne sledovaniu svojej výkonnosti alebo rátaniu kalórii.

Mali ste to šťastie sprevádzať vrcholových športovcov na ich sústredeniach. Viete fanúšikom behu poradiť pár tipov zo zákulisia, ktoré im môžu tréning uľahčiť?

Vo väčšine prípadov sa rekreační športovci zaujímajú len o tréning. Prednosť má dĺžka intervalov, intenzita zaťaženia, konkrétne metódy, postupy a pod. Hlavným tipom pre uľahčenie tréningu je naučiť sa odpočívať a vytvoriť si na tréning dostatočný časový priestor, ktorý športovca neobmedzí na príliš krátke rozcvičenie, alebo absenciu záverečného výklusu či strečingu. Rekreační športovci sa zaujímajú o doplnky výživy, pričom ignorujú kvalitnú a vyváženú stravu. Niekedy sa stretávam s tým, že rekreační športovci podceňujú kvalitu obuvi. Okrem základných parametrov ako je veľkosť a typ podrážky je dôležité, aby bola bežecká obuv ľahká a pohodlná. Ja mám dlhoročné skúsenosti s bežeckou obuvou adidas Supernova Glide, ktorá je vhodná pre začínajúcich, rekreačných, ale aj profesionálnych športovcov. Aktuálny model je navyše posilnený o technológiou Boost, ktorá počas behu prináša najvyššiu energetickú návratnosť v bežeckom priemysle, za čo získala aj ocenenie Runner’s World Editor’s Choice Shoe Award. Som presvedčený, že vďaka tejto prevratnej technológii a modernému dizajnu sa stane Supernova Boost najvyhľadávanejšou obuvou pred bežeckou sezónou.

A vaše osobné odporúčania, ktoré by ste vyzdvihli nad všetko ostatné, čo je možné sa o behu dočítať, dozvedieť, naštudovať si?

Najdôležitejším odporúčaním je vytvoriť si k behaniu trvalý vzťah. To je vtedy, keď vás nefrustruje, že sa už rok neviete zlepšiť, alebo posledné mesiace nechudnete. Mať k behaniu vzťah znamená, že aj keď máte v pláne klusať desať kilometrov, na deviatom si poviete: „Ešte dám dva, lebo je pekné počasie a naozaj mám z behu pôžitok.“

Ste veľmi aktívny v poradenskej činnosti aj pre verejnosť, čo plánujete v najpližšej dobe?

Ľudia majú radi novinky a nechajú si poradiť. V druhej polovici marca budem súčasťou programu adidas footscan tour, ktorý bude prebiehať v značkových predajniach adidas v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach, kde všetkým milovníkom behu a záujemcom o rady, budem k dispozícii prostredníctvom merania a odborných konzultácií. Samozrejme súčasťou budú aj rady a tipy pre výber správneho oblečenia a bežeckej obuvi.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 12:30