StoryEditor

Pohyb prospieva bystrej mysli, bežcom to páli aj v strednom veku

11.04.2014, 09:42
Autor:
tmtm

Ľudia, ktorí sa v mladosti venujú behu alebo inej aeróbnej aktivite, majú podľa vedcov z Minnesotskej univerzity v strednom veku lepšie výsledky v kognitívnych testoch.

Výskumníci testovali tritisíc zdravých ľudí s priemerným vekom 25 rokov. Ich úlohou bolo vydržať na bežeckom trenažéri až do vyčerpania alebo stavu, keď už nevládali s dychom. O dvadsať rokov absolvovali ten istý test znova.

Dvadsaťpäť rokov po pôvodnom meraní ich podrobili testom pamäti a myslenia. Ľudia, ktorí mali v bežeckých testoch menšie rozdiely vo svojich výsledkoch po dvadsiatich rokoch, si v kognitívnych testoch počínali lepšie, ako tí, u ktorých bol prepad vo výkonnosti väčší. Táto súvislosť platila, aj keď zobrali do úvahy faktory, ako sú fajčenie, cukrovka alebo vysoká hladina cholesterolu.

Vedúci výskumu David Jacobs pre BBC povedal, že je to ďalšia štúdia, ktorá potvrdzuje, že mozog profituje zo zdravého srdca. Dodal, že dnes sa stáva dôležitým koncept celkovej kondície, do ktorej patria spoločenské, telesné a duševné zložky zdravia.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 21:51