StoryEditor

Existuje pasívny doping? Podľa odborníka áno. Ak trénujete s niekým, kto dopuje

14.04.2014, 10:37
Autor:
tmtm

Môže bežec profitovať z toho, ak trénuje spoločne s niekým, kto si dopingom zvyšuje výkonnosť? Americký tréner a autor niekoľkých kníh Matt Fitzgerald si myslí, že za určitých okolností áno.

Netvrdí, že jeho hypotéza je určite pravdivá, ale ponúka scenár, v ktorom existuje desaťčlenná tréningová skupina a Bežec s treťou najvyššou aeróbnou kapacitou začne brať EPO. Časom si vybuduje najvyššiu aeróbnu kapacitu z celej skupiny a je rýchlejší ako predtým.

Bežec s dovtedy najvyššou aeróbnou kapacitou má zrazu partnera, ktorý ho núti trénovať tvrdšie. Je  pravdepodobné, že zvýšená snaha sa prejaví aj v zlepšených výkonoch.

Mal by v prípade potvrdenia tohto efektu byť potrestaný aj nedopujúci atlét, ak vie o tom, že jeho tréningový partner si pomáha nedovolenými prostriedkami? Podľa Fitzgeralda by v tom prípade mal spoločný tréning s podvodníkom účinok aj na "čistého" športovca.

Fitzgerald priznáva, že hypotéza môže znieť fantasticky, ale prinajmenšom ponúka námet na zamyslenie, čo všetko môže vplývať na výkonnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 20:26