StoryEditor

Emocionálna inteligencia prispieva k lepším výsledkom

22.05.2014, 09:13
Autor:
tmtm

Väčšina bežcov považuje za kľúč k úspešným výsledkom v pretekoch dobre trénované telo a vysokú motiváciu. Treťou zložkou víťazného kokteilu však môže byť emocionálna vyspelosť.

Pred niekoľkými rokmi vedci z univerzity v anglickom Wolverhamptone merali takzvanú črtovú emocionálnu inteligenciu (TEI) účastníkov šesťdňového ultramaratónu. Bežci vyplnili štandardný dotazník na určenie TEI a po každej zo šiestich etáp referovali o svojom emocionálnom stave. Bežci, ktorí mali vyššiu TEI, zažili viac pozitívnych emócií.

Autori štúdie na základe týchto zistení dospeli k záveru, že "črtová emocionálna inteligencia sa spája s adaptívnymi psychologickými stavmi. To naznačuje, že môže byť kľúčovým individuálnym rozdielom, ktorý vysvetľuje, prečo niektorí športovci reagujú na opakovanú veľkú záťaž lepšie ako iní". Potvrdila sa im tak pôvodná hypotéza, že bežci s vysokou emocionálnou inteligenciou si udržia väčšiu emocionálnu stabilitu počas behu.

Dobrou správou je, že emocionálnu inteligenciu môžeme zvýšiť systematickou snahou. Podľa štúdie belgických vedcov už štvortýždňový tréningový program vedie k merateľnému nárastu emocionálnej inteligencie.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 02:51