StoryEditor

Behanie maratónov nezaručí v starobe zdravšie srdce

29.05.2014, 00:01
Autor:
tmtm

Ak ste sa nádejali, že vďaka účasti na maratónoch budete mať vo vyššom veku zdravšie srdce ako nebehajúci rovesníci, budete sklamaní. Nemecký kardiológ Stefan Mohlenkamp totiž zistil, že výskyt ochorení srdca a úmrtí na tieto choroby je rovnaký u bežcov aj nebežcov.

Mohlenkamp šesť a pol roka sledoval 108 maratóncov starších ako 50 rokov. Každý z nich mal na začiatku štúdie za sebou aspoň päť maratónov a netrpel žiadnymi srdcovými chorobami. Počas sledovaného obdobia traja z bežcov umreli, z toho jeden na srdcový infarkt na konci 20-kilometrového tréningového behu.

Ďalších sedem bežcov utrpelo rôzne srdcové príhody. V jednom prípade sa tak stalo na siedmom kilometri pretekov na desať kilometrov.

Mohlenkamp meral ochorenia srdca takzvaným testom koronárnej arteriálnej kalcifikácie. Obidve skupiny – maratónci aj nebežci – mali rovnaké skóre.

Tieto výsledky sú podobné ako výskum účastníkov Bostonského maratónu. Ani tam nezistili rozdiel pri výskyte aterosklerózy medzi maratóncami a ich nebehajúcimi životnými partnermi.

Dobrou správou pre maratóncov je aspoň to, že ak už maratón nemá žiadny dlhodobý úžitok na zdravie srdca, tak mu podľa týchto dvoch výskumov ani neškodí.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 08:18