StoryEditor

Dovolenka? Pribaľte si knihu o behaní, tu je prehľad noviniek

27.06.2014, 00:01
Autor:
tmtm

Kým väčšina ľudí si ako dovolenkové čítanie zvolí detektívku, triler alebo nejaký ľahší román, správny bežec isto nepohrdne zaujímavou knihou o behu.

Pred začiatkom dovolenkovej sezóny ponúkame prehľad bežeckých kníh v slovenčine a češtine, ktoré vyšli v uplynulých týždňoch.

Viktor Bielik je známy už ako autor knihy Neležme, bežme (Sportdiag). Na jar prišiel s titulom Umenie behať. Nie je pokračovaním jeho prvej knihy, ale ponúka pohľad na bežecký tréning vo svetle vedeckých poznatkov.

Podobný cieľ – vyťažiť čo najviac z bežeckého tréningu – má aj kniha českého popularizátora behu Miloša Škorpila Škorpilova škola běhání (Mladá fronta). Škorpil v nej ponúka množstvo rád a nápadov, ktoré môžu byť užitočné pre každého bez ohľadu na to, či behá len pre radosť alebo má aj výkonnostné ambície.

Predovšetkým začínajúcim bežcom, ktorí potrebujú trocha motivácie a zároveň aj informácií, aby sa pri behu vyhli nováčikovským chybám, sú určené knihy Rozbehni sa! (Ako správne behať, udržať si motiváciu a dosiahnuť čo najlepší výkon - Slovart) a Veľká kniha o behu a maratóne (Ako behať rýchlejšie a efektívnejšie - Ikar).

Významnú motivačnú úlohu môžu zohrať životné príbehy najlepších bežcov sveta. Ak chcete zistiť, ako sa dostali na vrchol, môžete siahnuť po knihe fenomenálneho Kiliana Jorneta Běhej, nebo zemři (Mladá fronta), prípadne aj po autobiografii amerického ultramaratónca a vegána Scotta Jureka Jedz a behaj (Publixing Ltd), ktorá obsahuje aj recepty na chutné a výživné vegánske jedlá.

Z trochu iného súdka sú zábavné stĺpčeky českého novinára a vytrvalostného bežca Luboša Brabca Maraton a jiné pošetilosti (Grada). Zaujímavé je, že kniha vyšla vďaka finančným príspevkom 407 ľudí a dočkala sa už druhého vydania.

Podobný nádych má aj knižka Phila Hewitta Běž dál (Vzlety a pády maratonského závisláka - Mladá fronta). Dozviete sa z nej, ako sa v človeku postupne môže vytvoriť závislosť na behaní maratónov.

Aj keď si to muži často neuvedomujú, behanie žien má svoje špecifiká. Práve tým sa venuje Alexandra Heminsleyová v knihe Bežať ako dáma (Ikar). A nielen tým - píše aj o tom, ako sa zbaviť výhovoriek, prečo nebehať.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/aktuality, menuAlias = aktuality, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 09:10