Prečo by ste mali nechať svaly poriadne zregenerovaťShutterstock
StoryEditor

Prečo by ste mali nechať svaly poriadne zregenerovať

16.12.2021, 23:00
Chudnutie, naberanie svalovej hmoty či neustále posúvanie svojich možností nie je len o cvičení a inej športovej aktivite. Nejeden odborník by vám potvrdil, že veľká časť úspechu závisí od správnej stravy a poriadnej regenerácie svalov. A keď už teda ide o tú regeneráciu, viete prečo by ste mali na ňu klásť dôraz? Okrem toho, že vám to vysvetlíme v nasledujúcich riadkoch, vám ešte k tomu dáme aj niekoľko tipov na to, ako nechať svaly poriadne zregenerovať.

Ako prebieha regenerácia svalov?

V súvislosti s tým, prečo a ako nechať svaly poriadne zregenerovať, by ste mali vedieť, ako vlastne prebieha samotná regenerácia svalov. Pre úplnosť informácií vám však pomôže aj pochopenie toho, čo jej predchádza.

Všetko sa to začína cvičením, resp. inou športovou či fyzicky náročnou prácou. Práve počas týchto aktivít dochádza k prirodzenému poškodzovaniu svalových buniek a vlákien. Na základe toho telo automaticky vysiela signály na takzvanú proteínovú syntézu. Laicky povedané, ide o proces opravy svalových buniek a vlákien.

Prečo nechať svaly zregenerovať?

A presne v tomto okamihu sa dostáva na scénu regenerácia svalov. Keď necháte vaše svaly po pravidelnej športovej aktivite poriadne zregenerovať, tak precvičované partie sa budú stávať silnejšími a väčšími.

Mali by ste však vedieť, že tie isté partie sa neodporúča precvičovať deň po sebe. Keďže by nestihli dostatočne zregenerovať, vaša snaha by mohla mať s veľkou pravdepodobnosťou kontraproduktívny efekt.

Zapamätajte si: Svalové tkanivá potrebujú na dostatočné zregenerovanie zhruba 24 až 48 hodín. Práve počas tohto času je dôležité nechať odpočívať partie, ktoré boli v danom prípade najviac namáhané.

Prečo by ste mali nechať svaly poriadne zregenerovať Prečo by ste mali nechať svaly poriadne zregenerovať Shutterstock Ako nechať svaly poriadne zregenerovať?

Existuje mnoho spôsobov, ako nechať svaly poriadne zregenerovať. Nápomocnými vedia byť napríklad aj rôzne výživové doplnky, po ktorých najčastejšie siahajú športovci. My sme sa však zamerali na o čosi „klasickejšie“ metódy.

Základom je pitný režim

Vedeli ste, že až 75 % vašich svalov je tvorených vodou?

A práve preto je pitný režim s dostatočnou hydratáciou takou dôležitou požiadavkou v otázke regenerácie svalov. Navyše, okrem toho, že vám dobrý pitný režim pomôže v obnove svalových tkanív, ešte k tomu prispeje aj k zlepšeniu trávenia a znižovaniu únavy.

Základom číslo dva je vyvážená strava

Rovnako ako dobrý pitný režim, aj vyvážená strava by mala byť pre vás samozrejmosťou – a to bez ohľadu na to, či športujete. Keď však ide o potréningovú stravu, tá by mala byť bohatá na sacharidy a bielkoviny, bez ktorých by vaše svaly len ťažko dokázali zregenerovať. Zatiaľ čo sacharidy vám dodajú potrebnú energiu, tak bielkoviny poslúžia ako základný stavebný kameň pre svalstvo.

Doprajte si relax

Za poctivý tréningový režim a vynaložené úsilie si zaslúžite aj relax. Doprajte si preto napríklad saunu, masáž alebo pobyt v kúpeľoch. Pokiaľ si to z akýchkoľvek príčin nemôžete dovoliť, skvelou alternatívou môže byť nejaký ten čas strávený vo vani.

Náš tip: Voľne stojace vane, v ktorých môžete fantasticky nechať zregenerovať vaše svaly, nájdete napríklad na portáli Biano. Vyhľadávanie produktov cez spomínanú stránku prináša mnoho výhod. Jednou z nich je aj praktické filtrovanie na základe vybraných parametrov.

Prečo by ste mali nechať svaly poriadne zregenerovať Prečo by ste mali nechať svaly poriadne zregenerovať Biano Nezabúdajte na dostatok spánku

K regenerácii svalov neodmysliteľne patrí aj dostatok spánku. Pamätajte, že každú noc by ste mali spať aspoň 7 až 8 hodín. Keď sa tým budete riadiť, vaše telo sa vám odvďačí potrebným uvoľňovaním rastových hormónov, v dôsledku čoho dôjde nielen k rastu svalov a oprave poškodených tkanív, ale tiež k spaľovaniu tukov.

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 03:38