StoryEditor

Bežcov čaká 1,5 tony ovocia a 20-tisíc fliaš vody

04.10.2012, 11:20
Počet účastníkov 89. ročníka Medzinárodného maratónu mieru a sprievodných behov v Košiciach už presiahol hranicu 7300. Mesto sa chystá na jednoznačne rekordnú edíciu obľúbeného podujatia, viaceré disciplíny sú už dlhšie vypredané.

Počet účastníkov 89. ročníka Medzinárodného maratónu mieru a sprievodných behov v Košiciach už presiahol hranicu 7300. Mesto sa chystá na jednoznačne rekordnú edíciu obľúbeného podujatia, viaceré disciplíny sú už dlhšie vypredané.

Vysoký počet štartujúcich si vyžaduje aj zvýšené nároky na zabezpečenie pretekov. Na ich príprave a priebehu sa podieľa 800 organizátorov a dobrovoľníkov. Pre bežcov bude okrem iného pripravených 20-tisíc fliaš vody, ďalších 3500 litrov rozlievanej vody, 5000 plechoviek nealkoholického piva, jeden a pol tony ovocia, 40-tisíc sponiek na pripnutie štartových čísel či takmer 9-tisíc tričiek.

Štyri dni pred štartom bolo na podujatie prihlásených 7328 bežcov z 52 krajín! V samotnom maratóne, hlavnej disciplíne víkendu so štartom v nedeľu 7. októbra o 9.00, sa predstaví viac ako tisíc bežcov, na polovičnej trati viac ako dvetisíc. Organizátori sú technicky a materiálne pripravení privítať na štarte 7500 pretekárov.

V maratóne sa pobeží aj o tituly majstrov Slovenska. Medzi mužmi sú najvážnejšími kandidátmi na prvenstvo Imrich Pástor a Jozef Urban. V kategórii žien nebude obhajovať titul lanská víťazka Katarína Berešová a adeptiek na triumf je viacero.

O celkové víťazstvo však budú bojovať najmä Afričania. Na štart sa postavia traja Keňania s osobnými rekordmi pod 2:09:00 - Evans Kipkosgei Ruto (2:08:36), Laban Kipkemboi Busienei (2:08:38) a Peter Chesang Kurui (2:08:56). Medzi ženami sú favoritkami na prvenstvo Etiópčanka Shuru Diriba Dulumeová (osobný rekord 2:28:26) a Keňanka Hellen Wanjiku Mugová (2:30:01).

Na štarte nebudú chýbať ani lanskí víťazi Keňan Elijah Kiprono Kemboi a Bieloruska Maryna Damancevičová. Preteky môžete sledovať naživo na stránke www.kosicemarathon.com, Slovenská televízia z nich podvečer odvysiela hodinový záznam.

Najstarší maratón v Európe láka aj na množstvo sprievodných podujatí. Jednou z najvyhľadávanejších atrakcií už tradične býva Biela noc – v sobotu v predvečer maratónu si podmaní centrum mesta takmer 40 svetelných a zvukových inštalácií, interaktívnych a mobilných objektov a sôch, ale aj tanečné a hudobné improvizácie v podaní 150 umelcov z deviatich európskych krajín. Slogan podujatia znie: Garantujeme, že nezaspíte.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 07:19