StoryEditor

Maratón v New Yorku zrušili, bežci plakali

03.11.2012, 13:31
Slávny maratón, ktorý sa mal bežať v nedeľu 4. novembra, prvýkrát v histórii zrušili. Mesto sa stále spamätáva zo škôd spôsobených hurikánom Sandy.

Starosta New Yorku Michael Bloomberg oznámil, že maratón plánovaný na nedeľu 4. novembra sa neuskutoční. Mesto sa stále spamätáva zo škôd, ktoré na začiatku týždňa napáchal hurikán Sandy.

Časť New Yorku je stále bez elektriny, v meste chýbajú potraviny či benzín, v plnom rozsahu stále nefunguje ani doprava. Trať mala viesť aj oblasťami, ktoré ničivý živel spustošil. "Bežať maratón za takýchto okolností nie je veľmi vhodné," uznala aj riaditeľka pretekov Mary Wittenbergová.

Bloomberg pritom ešte v stredu vyhlásil, že preteky sa uskutočnia. Tvrdil, že budú symbolom sily, odhodlania a jednoty obyvateľov mesta v ťažkej situácii. Vyslúžil si za to ostrú kritiku a napokon na poslednú chvíľu svoje rozhodnutie zmenil.

Na zrušenie pretekov tlačil policajný šéf mesta aj Bloombergovi najbližší spolupracovníci. V Brooklyne sú rady na benzínových čerpadlách dlhé tridsať blokov, inde ľudia stoja v radoch na prídely jedla alebo autobusy, keďže metro je stále ochromené. Tisíce ľudí prišli o strechu nad hlavou, v troskách domov sú mŕtve telá.

Maratón v New Yorku patrí medzi päť najprestížnejších na svete. Vznikol v roku 1970 a až doteraz sa bežal bez jedinej prestávky - dokonca aj v roku 2001, necelé dva mesiace po páde dvojičiek.

Na maratóne štartuje okolo 50-tisíc bežcov. Dostať sa na štart vôbec nie je jednoduché, pre obrovský záujem sa musíte spoľahnúť na štastie v lotérii, v ktorej organizátori vyberajú účastníkov. O štart v New Yorku sa každoročne usilujú tisícky bežcov z celého sveta, mnohí z nich sú už v New Yorku a až tam sa dozvedeli, že preteky sú zrušené. Na štartovné či letenky pritom minuli tisíce dolárov.

"Viem, že sú tu veľké problémy po hurikáne, ale prečo preteky nezrušili skôr? Som veľmi nahnevaná," uviedla 34-ročná Talianka Raffaella Romazzottiová pre denník New York Times. Štart na maratóne ju stál 2500 dolárov.

"Som v šoku," vravel 37-ročný Mexičan Joel Caballero, ktorý sa o zrušení maratónu dozvedel len niekoľko minút po vystúpení z lietadla. Spolu s manželkou Alex minuli na cestu a pobyt v New Yorku 7-tisíc dolárov. “Nemôžem tomu uveriť. Som smutný a sklamaný, je mi do plaču," doplnil.

"Úplne rozumiem dôvodom, prečo preteky zrušili, ale mali nám to oznámiť skôr," pridala sa Eline Oidvinová z Nórska. Päťdesiatnik Joel Hegardt zo susedného Švédska dával dokopy partiu kamarátov a snažil sa zorganizovať neoficiálne preteky - New York Aid Marathon. Každý účastník by mal darovať sto dolárov na pomoc postihnutému mestu. "Všetci sme minuli kopu peňazí, aby sme sa sem dostali. Nezabije nás, ak minieme ešte trošku viac a pmôžeme ľuďom, ktorí trpia," naznačil.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 21:27