StoryEditor

Nová trať bratislavského maratónu má byť rýchlejšia

01.02.2013, 15:57
Organizátori 8. ročníka ČSOB Bratislava Marathon (22. - 24. marca) oficiálne predstavili novú trať. Pobeží sa cez Staré mesto a Ružinov.

Organizátori 8. ročníka ČSOB Bratislava Marathon (22. - 24. marca) oficiálne predstavili novú trať. Pobeží sa cez Staré mesto a Ružinov.

"Myslím si, že pre bežcov i divákov bude trať atraktívnejšia,“ uviedol riaditeľ pretekov Jozef Pukalovič. Centrom podujatia ostáva námestie pri nákupnom centre Eurovea.

Nový okruh sa rodil v spolupráci s bratislavským magistrátom a políciou od júla do decembra. "Myslím, že sme vybrali najracionálnejšie riešenie. Minimalizovali sme stúpania a náročné úseky. V Bratislave sa vzhľadom na dopravné obmedzenia a členitosť mesta hľadá vhodný okruh veľmi ťažko. Nová trať je rovinatejšia a rýchlejšia. Verím, že najmä v Ružinove sa príde na maratóncov pozrieť veľa divákov. Chystáme popri trati hudobné pódiá so skupinami a dídžejmi,“ doplnil Pukalovič.

Nový okruh sa pozdáva aj športovému riaditeľovi pretekov, bývalému maratóncovi a olympionikovi Marcelovi Mataninovi. Deň pred Silvestrom si ho sám vyskúšal. "Trať je rovinatá a oveľa rýchlejšia ako predchádzajúca. Zaujímavá je aj z hľadiska toho, že sa beží v historickom centre popri mnohých pamätihodnostiach Bratislavy,“ reagoval.

Organizátori veria, že na novom okruhu by mohol víťaz posunúť rekord pretekov, ktorý od roku 2008 patrí Ukrajincovi Vasilovi Remščukovi s časom 2:19:42 h. Mená elitných bežcov zatiaľ nie sú známe, zatiaľ s nimi prebiehajú rokovania. Záujem štartovať však prejavili obaja vlaňajší víťazi Luci Wambuiová-Murigiová i Micah Samoei. Pukalovič naznačil, že výška finančných prémií pre najlepších sa bude pohybovať na minuloročnej úrovni, no v hlavných maratónskych kategóriách bude o čosi vyššia.

Maratónsky víkend v Bratislave ponúkne sedem disciplín. Už v piatok sa v spolupráci so Slovenským olympijským výborom uskutoční Školská športová olympiáda v hale Elán, v sobotu sú na programe súťaže na 5 a 10 km, detské behy a preteky lezúňov. V nedeľu príde na rad maratón, polmaratón a súťaž štvorčlenných štafiet na polmaratónskej trati.

„Oproti predošlým rokom sme z bezpečnostných dôvodov vyradili preteky in-line korčuliarov. Nie je však vylúčené, že v budúcnosti sa znova ocitnú v programe,“ uviedol Pukalovič.

Pre účastníkov maratónu pripravili organizátori projekt Z Bratislavy do sveta. „Dvaja vyžrebovaní maratónci získajú možnosť štartu na maratóne v Prahe a jeden v Berlíne. Všetky náklady spojené s účasťou na spomenutých podujatiach im v plnej výške uhradíme,“ informoval šéf pretekov.

Na 8. ročník ČSOB Bratislava Marathon sa do konca januára prihlásilo 3209 účastníkov, čo je približne rovnaký počet ako vlani. Najväčší záujem je o polmaratón (1466 prihlásených), maratón si chce zabehnúť 632 vytrvalcov. Do konca februára sa dá prihlásiť za druhé najvýhodnejšie štartovné. (gb)

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 21:38