StoryEditor

Bratislavský maratón sa blíži k hranici 7000 bežcov

12.03.2013, 15:48
Autor:
TASRTASR

Necelé dva týždne pred štartom 8. ročníka ČSOB Bratislava Marathon (22 - 24. marca) evidujú organizátori už 6872 prihlásených bežcov.

"Oproti minulému roku je to nárast o približne devätnásť percent. Očakávame, že do štartu ešte pribudnú ďalšie prihlášky," uviedol riaditeľ podujatia Jozef Pukalovič.

Na maratón sa dosiaľ prihlásilo 828 bežcov, na polmaratón 2437 a na desiatku 686 pretekárov. V štvorčlenných štafetách bude súťažiť 274 bežcov, na hobby beh sa zatiaľ prihlásilo 1012 bežcov a na štart sa chystá aj  736 detí.

"Nebudú to len preteky pre športovcov, ale trojdňová akcia so silným kultúrnym presahom určená celým rodinám, deťom a rekreačným bežcovm. Našou ambíciou je moderný mestský maratón a sme hrdí, že takéto podujatie máme," poznamenal primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik. "Zároveň chcem Bratislavčanov požiadať o pochopenie, že počas pretekov budú musieť strpieť dopravné obmedzenia," doplnil.

Najvýraznejšou novinkou podujatia je nová trať. Povedie cez centrum mesta, doterajšiu Petržalku nahradí Ružinov. "Som rád, že sa maratón priblíži k divákom do obývanejších častí mesta," naznačil Ftáčnik. Sám sa pretekov zúčastní, bude štartovať v štafetovom behu.

Organizátori tvrdia, že nová trať bude aj rýchlejšia, preto očakávajú zlepšenie rekordu podujatia (momentálne 2:19:42). Postarať sa o to má kenská légia Isaac Cheruiyot Chesiny, Ribert Kipkoech Kirui a Peter Kariuki Wanjiru - všetci majú osobné rekordy na úrovni 2:13:31 a menej. Medzi ženami bude favoritkou ich krajanka Lilian Jepkosgei Koechová.

Víťaz maratónu získa 2000 eur. Za zlepšenie rekordu podujatia sú ďalšie bonusy, za čas pod 2:16:00 je to tisíc eur navyše. Víťazka medzi žanami dostane 1200 eur

Prihlášky prišli zo 49 krajín, okrem iných aj z Beninu, Burundi, Číny, Panenských ostrovov, Nového Zélandu, Austrálie, či Mexika.

Atmosféru na trati spestria koncerty a dídžeji, hudobné pódiá budú pri Starom moste, na námestí SNP a pred štadiónom Vladimíra Dzurillu.

Generálny partner podujatia ČSOB venuje za každý odbehnutý kilometer sumu 10 centov a výťažok pôjde na zakúpenie špeciálneho prístroja pre deti s dýchacími problémami pre Detskú fakultnú nemocnicu na Kramároch.

"Podľa našich prepočtov bude tých kilometrov toľko, že by vystačili na dvojnásobné obehnutie Zeme. Predpokladáme, že konečná čiastka bude okolo 10-tisíc eur," uviedol Daniel Kollár, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ČSOB.

Program ČSOB Bratislava Marathon

Piatok 22. marca: Školská olympiáda (Športová hala Elán)

Sobota 23. marca: preteky lezúňov (10.00), detské behy (11.00), hobby beh (14.00), desiatka (16.00)

Nedeľa 24. marca: maratón, polmaratón, štafetový beh (10.00)

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 02:50