StoryEditor

Ponuka na víkend: Devín - Bratislava aj polmaratón v Kysaku

03.04.2013, 12:06

Dva týždne po bratislavskom maratóne bude hlavné mesto dejiskom ďalšieho významného podujatia – Národného behu Devín - Bratislava. Na svoje si však cez víkend prídu bežci od Hlbokého až po Kysak.

Tradícia najstaršieho behu na Slovensku zo starobylého Devína do ulíc Bratislavy siaha až do roku 1921. Keďže nejde o neprerušenú históriu, v nedeľu sa uskutoční 66. ročník.

Mimochodom, podujatie vzniklo ako pripomenutie si výstupu štúrovcov na Devín v roku 1836. V minulom roku bol na trati dlhej 11 625 metrov najrýchlejší Maďar Attila Minczér. Medzi ženami už po piatykrát zvíťazila olympionička Katarína Berešová.

V ten istý deň sa v Kysaku bude bežať ešte o takmer desať kilometrov viac, a to Beh Hornádskou dolinou, ktorý je zároveň aj Memoriálom Rudolfa Dindu. Tiež ide o veľmi tradičné podujatie, veď vlani sa bežal 30. ročník a zvíťazili Eduard Hapak a Nataľja Malá, Ukrajinka v drese Sobraniec.

Víkendový program sa začne už v piatok popoludní Behom oslobodenia Handlovej. Okrem neho sa v sobotu konajú ďalšie dva behy oslobodenia. Jeden sa uskutoční v Turanoch, kde sa pobeží desať kilometrov, a jeden v Topoľčiankach, kde na bežcov čaká dokonca dvanásť kilometrov.

Moravsko-slovenský bežecký pohár bude mať ďalšiu zastávku v Hlbokom. Účastníci sa teda môžu tešiť na kvalitnú medzinárodnú konkurenciu, ale súťažiť sa bude aj v 16 detských a mládežníckych kategóriách.

Vo Zvolene sa uskutoční jubilejný desiaty ročník Zvolenskej Corridy, behu na Námestí SNP. Vlani mužskú aj ženskú kategóriu ovládol maďarský Benedek Team, pričom najrýchlejší bol Keňan v jeho službách Elisha Sawe Kiprotich.

Mnohí slovenskí bežci určite zamieria aj na polmaratón do Prahy, ktorý je nositeľom najvyššej známky kvality IAAF. Organizátori dúfajú, že účasť svetového rekordéra Zersenaya Tadeseho by mohla byť predpokladom na zabehnutie najrýchlejšieho času v dejinách. Vlani za ním Atsedu Tsegay z Etiópie v mimoriadne veternom počasí zaostal len o 24 sekúnd.

Čo sa chystá cez víkend:

Beh oslobodenia Handlovej, Handlová, 5. apríla o 16:30

Zvolenská Corrida, Zvolen (8,3 km): 6. apríla o 11:00

Beh oslobodenia Topoľčianok, Topoľčianky (12 km a 3,8 km): 6. apríla o 11:30

Beh okolo Hlbokého, Hlboké (9 km a 4 km), 6. apríla o 12:00

Beh oslobodenia Turian, Turany (10 km): 6. apríla o 13:30

Národný beh Devín-Bratislava, Bratislava (11,625 km a 2,6 km), 7. apríla o 10:00

Beh Hornádskou dolinou, Kysak (polmaratón), 7. apríla o 14:00

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 07:14