StoryEditor

Cez víkend maratón vo Furči, aj boj s vetrom v Galante

10.04.2013, 15:02

Bežci určite ocenia, že počasie je už oveľa prívetivejšie. Najbližší víkend ich čaká niekoľko klasík, ale aj dve novinky v kalendári.

Hoci Košice sú známe najmä októbrovým Medzinárodným maratónom mieru, nie je to jediné tamojšie podujatie na kráľovskej trati. V sobotu sa uskutoční jubilejný desiaty ročník Furčianskeho maratónu na členitej trati, ktorú tvorí šesť okruhov zo Sídliska Dargovských hrdinov na Zelený dvor a späť. Minulý rok zvíťazili Poliak Hubert Wierdak a Košičanka Betka Tiszová.

Beh Galantou bude mať mierne pozmenenú trať, pretože tá pôvodná sa križuje s novým cestným obchvatom mesta. Bežcov však s veľkou pravdepodobnosťou čaká už tradičný silný vietor, ktorý je na rovinatej desaťkilometrovej trati najväčším súperom bežcov. Vlani si víťazné trofeje odniesli zahraniční bežci – Etiópčan žijúci v Maďarsku Ashenafi Erkolo a Maďarka Zita Kácserová.  

Desiatka sa bude bežať aj v Čadci. Tam však bude profil trate úplne odlišný. Bežať sa totiž bude po lesnej ceste v členitom teréne. V roku 2012 sa súťaž stala korisťou domácich Kysučanov. Najrýchlejším mužom bol Ladislav Sventek z ŠKP Čadca a medzi ženami, ktoré bežia 5,5 kilometra, dominovala Martina Babelová z Triatlonu Kysuce.

Beh oslobodenia v Likavke pri Ružomberku bol pôvodne ohlásený na sobotu, ale potom sa termín zmenil na nedeľu, takže záujemcovia o účasť by si mali dať pozor, aby neprišli o deň skôr. Tri najmladšie mužské kategórie budú bežať 9,5 kilometra, zatiaľ čo trať pre pánov nad 60 rokov a všetky ženy a juniorov bude mať 5 kilometrov. Minuloročnými víťazmi boli Martina Merková zo Skalice a Tomáš Gazdarica z tímu Malinô SkiAlp.

Novinkami v bežeckom kalendári sú Beh okolo Ostrova v Trenčíne, kde bude na výber medzi osem a štvorkilometrovou traťou, a Čirov beh v Radobici v okrese Prievidza. Tam to bude z vytrvaleckého hľadiska šprint, lebo muži bežia 5,4 kilometra a ženy 1,3 kilometra.  

Čo sa chystá cez víkend

Beh okolo Ostrova, Trenčín (8 km a 4 km): 13. apríla o 10:00

Furčiansky maratón, Košice: 13. apríla o 11:00

Beh Galantou, Galanta (10 km a 3 km): 13. apríla o 11:30

Čirov beh, Radobica (5,4 km a 1,3 km): 13. apríla o 16:00

Čadčianska desiatka, Čadca (10 km a 5,5 km): 14. apríla o 10:00

Beh oslobodenia obce Likavka, Likavka (9,5 km a 5 km), 14. apríla o 10:50

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 00:15