StoryEditor

Stropkovská dvadsiatka: Nový termín a dva mestské okruhy

03.05.2013, 16:31

Stropkovskú dvadsiatku, najstaršie športové podujatie v malom okrese na severovýchode Slovenska, čaká 12. mája už 33. pokračovanie.

Vytrvalci sa prvýkrát postavili na štart v obci Tokajík v roku 1977 a najmä v 80-tych rokoch minulého storočia patril tamojší cestný beh medzi najprestížnejšie podujatia v regióne.

Pôvodným termínom Dvadsiatky bol posledný júnový víkend. Neskôr sa dátum pretekov viackrát presúval. Vlani sa bežalo 19. augusta, predtým 11. septembra. V roku 2010 sa pre zosuv cesty preteky nekonali.

Počas posledných dvoch ročníkov sužovala bežcov na trati veľká horúčava. Aj preto sa organizátori rozhodli nájsť v programe behov na území Prešovského a Košického kraja voľný jarný termín. Voľba padla na 12. máj a cieľom Stropkovčanov je udržať si druhú májovú nedeľu aj do budúcnosti.

Organizačný tím prišiel v minulom roku s novinkou. Tradičné 20-kilometrové preteky na trase Tokajík – Stropkov doplnili o Stropkovskú desiatku so štartom v Breznici. Cieľ oboch behov bol prvýkrát na Námestí SNP. Počet bežcov, ktorí štartovali v oboch pretekoch, vzrástol na 64.

„Desiatka bola prioritne určená pre domácich bežcov, napriek tomu nás potešila účasť cezpoľných vytrvalcov. V tomto roku sme sa 10-kilometrový beh rozhodli umiestniť už len do Stropkova. Pobežia sa dva mestské okruhy so štartom i cieľom na námestí,“ priblížil jeden z hlavných organizátorov Štefan Kmiť.

Štart oboch pretekov je naplánovaný na jedenástu hodinu. Aj tentoraz je pre bežcov pripravených niekoľko prekvapení, napríklad aj v podobe bezplatnej regenerácie po behu v miestnej krytej plavárni. Viac informácií nájdete na stránke www.stropkovska20.sk.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 15:28