StoryEditor

Bežci podporia kaštieľ v Rusovciach

10.06.2013, 13:01

(Aktualizované) Beh na podporu rekonštrukcie kaštieľa a obnovu parku v Rusovciach pripravilo na sobotu 15. júna združenie Občiansky parlament (OP). Bežci môžu využiť trasy s dĺžkou 10 a 3 km.

Približne polovica prostriedkov vyzbieraných zo štartovného pôjde na náklady na podujatie, druhá polovica bude slúžiť na nákup prostriedkov potrebných na vyčistenie rusovského parku. "Peniaze použijeme na technické a pracovné pomôcky pre dobrovoľníkov, ktorí prídu čistiť park," naznačil Jozef Behýl, predseda Dozornej rady OP. Zároveň upozornil, že vlastník nehnuteľnosti, Úrad vlády SR, zatiaľ nemá zriadený účet, na ktorý by bolo možné zasielať prostriedky na podporu rekonštrukcie samotného kaštieľa.

Neogotický Rusovský kaštieľ je unikátnou ukážkou windsorského slohu na Slovensku. Kľúčová prestavba prebehla v rokoch 1841-44, kedy bol vlastníkom gróf Zichy-Ferraris. Práve vtedy získal kaštieľ súčasnú podobu, vrátane tudorovských oblúkov a vežičiek. Po druhej svetovej vojne viackrát zmenil majiteľov, no generálnej opravy sa nedočkal.

Roky je kaštieľ v správe Úradu vlády SR, avšak príspevok, ktorý vláda vyčleňuje na opravu, slúži len na udržiavanie súčasného stavu. A tak sa deje to, čo obvykle – kaštieľ chátra, okolie sa devastuje a stavebný materiál rozkrádajú zlodeji. Situácii nepomáhajú ani vlastnícke spory – kým sa rozhodne, komu vlastne patrí, na jeho mieste môžu byť len ruiny.

Preto vás pozývame na prvý ročník behu s ušľachtilým cieľom – pomôcť zachrániť rusovský kaštieľ. Už 15. júna o 10.00 štartuje Beh za kaštieľ.

Občiansky parlament v budúcnosti uvažuje o organizácii podobných podujatí určených na podporu obnovy kultúrnych pamiatok aj ekologicky cenných území na celom Slovensku. "Uvažujeme v každom kraji o jednej lokalite, o Trenčianskom hrade, Čachticiach, Krásnej hôrke, Budmericiach. Nemusia to byť len kaštiele, môže ísť aj o ochranárske aktivity," dodal Behýl.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 03:19