StoryEditor

Triatlonové rande na Orave sa blíži

03.06.2013, 16:33

Prednedávnom to bol len bláznivý nápad, čo vyzeral ako nezrealizovateľný sen. Teraz sa chystá už tretí ročník triatlonu Oravaman, ktorý sa uskutoční v tretí júlový víkend v Zuberci pod Roháčmi. (19. - 21. júla).

Na pretekárov čakajú 2 km plávania, 50 km cyklistiky a 12 km behu. Dĺžky disciplín nie sú ničím výnimočné. To, čo robí Oravaman špecifickým, je náročné stúpanie na cyklistickom úseku a výživný horský beh.

Na cyklistickej časti pretekárov čaká viacero stúpaní, pri ktorých prekonajú úctyhodných 1400 výškových metrov. Najťažším nebude 7-kilometrové stúpanie na horský prechod Huty s priemerným sklonom 5,5 percenta a prevýšením 400 m, ale posledných 11,5 km zo Zuberca na Ťatliakovu chatu (na záverečných 4,5 km je priemerný sklon 7,4 percenta).

Oravaman preverí trpezlivosť aj odhodlanie. Keď máte pocit, že je po všetkom a už treba len vyklusať do cieľa, smola. Začína sa naozajstné trápenie. Z depa sa beží, presnejšie skôr kráča, na Rákoň do výšky 1876 m.n.m. Len 2,5 km, ale s prevýšením 520 m.

Z Rákoňa nasleduje beh hrebeňom na Lúčnu, odkiaľ je to už len 7 km do cieľa, avšak nasleduje strmý beh dolu kopcom cez kľukaté chodníčky až na cestu v Látanej doline. Po asfaltke sa bežia posledné 4 km do cieľa v lyžiarskom stredisku Zverovka – Spálená.

Keďže zázemie pretekov, štart a cieľ sú na troch odlišných miestach, pretekárov prevážame autobusmi, bicykle sú starostlivo uložené medzi molitanové matrace v nákladných autách.

Počas plaveckej časti sú neoprény povolené bez ohľadu na teplotu vody. Cyklistická časť je bezháková, teda každý ide sám za seba. Sú povolené aj časovkárske bicykle. Horské a trekingové radšej nechajte doma.

Cyklistická trať bude uzavretá pre všetky druhy dopravy. Vstup bude povolený len pre riadne označené sprievodné vozidlá. V prípade defektu si pretekári musia poradiť sami, cudzia pomoc aj náhradné kolesá sú zakázané. V prípade nepriaznivého počasia sa bežecká trať môže zmeniť, záleží nám na bezpečí pretekárov.

Dôležitá informácia pre tento rok sú časové limity. Zaviedli sme ich hlavne preto, aby sa preteky zbytočne nenaťahovali. Štart bude tradične o 9:30 v Sielnickej zátoke. Limit na plávanie je do 10:30. Stop-čas na Ťatliakovej chate je 13:15 a na Rákoni 14:15. Pretekári, ktorí na kontrolné body neprídu v čas, budú diskvalifikovaní, odoberie sa im štartové číslo, ale v pretekoch môžu pokračovať.

Na štart sa postaví viac ako 200 jednotlivcov a 50 štafiet. Prídu pretekári z Česka, Poľska, Maďarska, USA, Grécka a Juhoafrickej republiky. Je nám cťou, že na Oravamane sa každý rok stretáva veľká partia od profesionálov až po rekreačných športovcov. Všetci spoločne tvoríme jednu veľkú triatlonovú rodinu.

A prečo podujatie trvá až tri dni? Základná myšlienka Oravamana od začiatku tkvie v príjemnej rodinnej atmosfére. Je to spoločný triatlonový víkend nielen pre pretekárov, ale aj pre ich príbuzných a priateľov.

Registrácia pretekárov sa uskutoční v piatok od 12:00 do 17:00, o hodinu neskôr sa začína otvorenie pretekov, posedenie s občerstvením a informácie k trati a pravidlám. V absolútnom poradí finančne oceníme desať mužov a päť žien.

Spestrením pretekov bude aj Detský Oravaman, silová súťaž Oravský muž, afterparty, koncert a diskotéka. Pripravujeme aj bohatú tombolu, ktorá je pre všetkých.

V nedeľu sa rozlúčime cyklistickou časovkou na 14 km, ktorá sa bude konať v okolí obcí Habovka a Zuberec. Podroháčska časovka je určená pre všetkých, pre mládež do 15 rokov je pripravená kratšia, 4-kilometrová trať. Spestretním bude prezentácia tímovej časovky cyklistických profitímov a po pretekoch aj retro jazda na starých a historických bicykloch v dobovom oblečení.

Všetky informácie o pretekoch nájdete na našej stránke www.oravaman.sk.

A nezabudnite - na Oravamane bude ako nebolo.

Autor je riaditeľom pretekov Oravaman

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 15:43