StoryEditor

Stefanik Trail vyhrá ten, kto nezablúdi, tvrdia organizátori

12.06.2014, 05:38
Autor:
redakciaredakcia

V piatok trinásteho vyrazí takmer 300 bežcov na trať s dĺžkou 140 kilometrov, aby nadviazali na posolstvo jednej z najvýznamnejších postáv slovenskej histórie.

To je STEFANIK TRAIL, ultrabeh v Malých Karpatoch, ktorý štartuje na Bradle a cieľ je na dunajskom nábreží v centre Bratislavy.

Hlavná myšlienka behu nadväzuje na skutočné udalosti spred 99 rokov. Neskorší spoluzakladateľ Československa a vtedajší pilot francúzskej armády Milan Rastislav Štefánik unikal počas prvej svetovej vojny pešo, v nevľúdnom počasí a zranený pred bulharskou armádou. Za sedem dní prešiel 120 kilometrov v srbských horách, potom ho zachránili francúzski letci.

"Prežil vďaka sebazapreniu, statočnosti, odhodlaniu a pevnej vôli. Tie isté vlastnosti a hodnoty oslavuje aj tento beh,“ hovorí hlavný organizátor pretekov Martin Urbaník.

Oslovil aj Tamaru Dudášovú, vnučku Štefánikovho brata a poslednú členku rodiny, ktorá sa narodila s priezviskom Štefániková. Myšlienka ultrabehu ju nadchla.

"Všetko sme to spískali u mňa doma v obývačke. Veľmi sa mi tá myšlienka zapáčila a potešilo ma, že s ňou prišli mladí ľudia,“ priznáva Štefánikova praneter.

"Teším sa, že sa prihlásilo toľko bežcov. Skláňam sa pred nimi, že si trúfnu na takú trať,“ doplnila. Nebude chýbať ani v cieli pretekov – bude dekorovať víťazov, podobne ako vlani. "Toľko bozkov som dostala,“ smeje sa.

STEFANIK TRAIL mal vlani premiéru. V porovnaní s prvým ročníkom sa však toho veľa zmenilo. Kým pred rokom sa bežalo 126 kilometrov z Devína na Bradlo, tentoraz sa pôjde opačným smerom, trať bude dlhšia a cieľ bude na dunajskom nábreží pod sochou Štefánika pri nákupnom centre Eurovea.

Štart jednotlivcov a dvojíc je tento piatok o 18:00 na Bradle, štafety vyrazia o 22:00. Bežcov čaká na trati celkové stúpanie 4954 metrov. Najlepší začnú do cieľa prichádzať v sobotu okolo obeda, ďalší v priebehu nasledujúcich hodín. Odovzdávanie cien príde na rad o ôsmej večer.

"Nevyhrá najrýchlejšia štafeta, ale tá, ktorá nezablúdi,“ tvrdí Urbaník. Naráža na skutočnosť, že v priebehu takých dlhých pretekov klesá pozornosť bežcov a môžu zísť z trate, hoci je dobre značená. Aj vlani bolo viacero takých prípadov.

Na celú trať si trúfajú aj dve ženy. Každý, kto zvládne trať pod 28 hodín a 30 minút, získa štyri body do kvalifikácie na Ultra Trail du Mont Blanc, čo je jeden z najprestížnejších ultrabehov v Európe.

Výťažok z predaja špeciálnej edície šatiek a z dražby trička s podpisom slávneho ultrabežca Kiliana Jorneta poputuje neziskovej organizácii Plamienok, ktorá lieči a pomáha ťažko, nevyliečiteľne chorým deťom a ich rodinám v domácom prostredí.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 18:37