StoryEditor

Ako športovať s alergiou? Tu sú rady odborníčky

20.10.2014, 10:03

Bývajú obdobia, keď vám alergia len tak zľahka dýcha na chrbát, ale dokáže aj poriadne pritlačiť. Slzy tečú
prúdom, škriabe vás hrdlo, svrbia sliznice a z nosa sa vytvorí vodovod. Alergia je nenápadný škodca, ktorý dokáže znepríjemniť akýkoľvek outdoorový šport. Najprv sa len tak nenápadne prihlási raz za čas a postupne svoje príznaky pritvrdzuje.

Alergická nádcha je zápal nosovej sliznice vyvolaný alergénom. Nos, podnebie, hrdlo a oči začínajú spočiatku svrbieť a následne sa objavujú tri základné prejavy – kýchanie, vodnatý výtok z nosa a jeho upchanie.


Veľmi často sa k alergickej nádche pridruží aj postihnutie očí, môžu sa zapáliť a opuchnúť očné spojovky. K sprievodným znakom patria aj mierne zvýšené teploty a únavnosť. Asi tretina alergikov na pele trpí tzv. orálnym alergickým syndrómom, ktorý je charakteristický pálením a svrbením pier a sliznice úst a vzniká po konzumácii určitých druhov ovocia a zeleniny – napríklad u alergikov na brezovité stromy sa prejavuje po orechoch a jablkách. Treba si dávať pozor aj na med, ktorý môže obsahovať peľový alergén.

Ak sa neliečite už v začiatkoch a alergickú nádchu podceníte, váš stav sa môže zhoršovať a prerásť
do bronchiálnej astmy, ktorou trpí až 30 percent pacientov s diagnózou alergickej nádchy. Ako na alergiu
Alergia nie je len otázkou napríklad nosa a očí. Je to ucelený systém, postihuje celý organizmus a môže prechádzať z jedného druhu alergie do druhého. Rozšírenie alergií je dané dedičnosťou, ale hlavne zmenami
vonkajšieho prostredia a životného štýlu.

Až 40 percent ľudí  má na nejaký typ alergie vrodené predpoklady a patrí medzi atopikov. Atopik sa môže kedykoľvek počas života zmeniť na alergika. Jednoducho povedané - čo vám v minulosti neprekážalo, vám postupom času začne robiť problémy. Poznáme asi 20-tisíc látok
vyvolávajúcich alergiu. Veľká väčšina alergikov je citlivá na pele, roztoče v domácnosti, srsť zvierat, lieky, plesne, potraviny či jedy z hmyzu. Najčastejším typom alergie je tzv. senná nádcha, teda alergia na pele. V našich klimatických podmienkach sú tri hlavné peľové obdobia: skoré jarné (marec - apríl, v ovzduší sú
hlavne pele drevín ako breza, lieska či jelša), druhá polovica jari až prvá polovica leta (máj – júl, prevažuje
peľ tráv a obilnín, obdobie vrcholiaceho leta a začínajúcej jesene (august – október, buriny).

Genetické predpoklady síce existujú, ale podstatne ich ovplyvňuje aj náš životný štýl a vonkajšie prostredie. Čo teda robiť, aby nás alergie výraznejšie neobmedzovali? Zamyslite sa nad svojimi stravovacími návykmi,
pohybovou aktivitou, otužovaním a naučte sa aspoň čiastočne odblokovať stres. Potom sa upravia aj prejavy alergie, samozrejme, v spojení s cielenou liečbou.

Rady pre športovca alergika:

- Sledujte peľový kalendár a približne 14 až 28 dní pred predpokladaným kvitnutím rastlín, na ktoré reagujete
alergicky, začnite užívať každodennú preventívnu liečbu.
- Vyhnite sa priamemu kontaktu s peľom a prispôsobte tomu aj tréning vonku. Vyhýbajte sa rizikovým úsekom ako lúky, aleje topoľov či brezové lesy.
- Behajte skoro ráno a neskoro večer – vtedy je v ovzduší najmenej peľu.
- Vo veľmi suchom a veternom počasí trénujte napríklad v hlbokom lese, tam je alergénov veľmi málo. Ideálne je tiež daždivé počasie a čas po daždi, vtedy je množstvo peľov v ovzduší minimálne.
- Agresivitu peľov zvyšujú škodlivé látky v ovzduší, napríklad dopravný ruch, preto trénujte v meste čo najmenej. Kvalita ovzdušia je lepšia vo vyšších nadmorských výškach, ideálne nad 1500 m.
- Ak sa necítite dobre, ste unavení, máte plný nos a horšie sa vám dýcha, tréning vonku radšej odložte – mohli by ste si pohoršiť.
- Pri tréningu, ale aj pri pobyte vonku, používajte slnečné okuliare a pokrývku hlavy.

- Vetrajte hlavne nad ránom alebo po daždi, keď je peľu v ovzduší najmenej. ✳ Po tréningu sa treba prezliecť (nie v spálni) a osprchovať sa aj s umytím vlasov. Spláchnete peľ z vlasov, obočia aj
tváre, kde sa zachytáva a mohol by vás dráždiť aj v noci.
- Dobré je preplachovať si nos sprejom s morskou vodou alebo vincentkou.
- Nefajčite – dráždivé elementy ako tabak ešte viac stupňujú silu alergických príznakov.
- Otužujte sa a pomôžte svojej imunite napríklad užívaním látok imunoglukan či colostrum. Zlepšia ochranu
organizmu pred vírusmi, parazitmi, baktériami, stresom či po fyzickej záťaži.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 02:57