StoryEditor

Je artróza vymyslená choroba?

27.10.2014, 11:06

Znepokojujúce informácie sa na nás valia zo všetkých strán. Ľudské zdravie ohrozuje degeneratívne kĺbové ochorenie – artróza. Trpí ňou každý piaty Európan a jednotlivé štáty vynakladajú na jej liečbu celkom 34 miliárd eur ročne. Preto pôsobí ako hrozba najvyššej naliehavosti. Dotýka sa každého z nás, bežcov v prvej rade. Veď zaťaženie, ktorému sú kĺby pri behu vystavené, sa vyrovná námahe ťažko pracujúceho robotníka.

Vedľa burcujúcich správ prichádzajú aj ty upokojujúce. Neobávajte sa artrózy! Medicína pozná účinný liek. Stačí zájsť do najbližšej lekárne a siahnuť do peňaženky. Veď dnes už každý vie, že si môže kúpiť „aktívnu ochranu“, „bezbolestný pohyb“, „dvojnásobnú silu“. Kto by ľutoval výdavkov, keď ide o vlastné zdravie?

Niečo tu nehrá

Podobnú situáciu zažíva športový lekár denne v ordinácii: do stoličky usadá pacient a smutným hlasom mu hovorí: „Tak už mi ju našli!“. Má snáď rakovinu? Nie. To iba odborné vyšetrenie konštatovalo „nález“ na jeho bedrových a kolenných kĺboch. Pacient sa po tejto správe pokladá za chorého a chce sa liečiť. Väčšinu času však zaberá vysvetľovanie, že artróza je prirodzený prejav starnutia. Jej rýchlosť závisí od toho, ako sa staráte o svoje telo. Na štartovej čiare má totiž každý rovnaké podmienky – zdravú chrupavku.

Niečo z mytológie

Artróza sa v našej rodine dedí

Prípadov, kedy je príčinou artrózy vrodená nedostatočnosť väzov alebo deformita kĺbov, je v skutočnosti veľmi málo. To, čo sa dedí, nie sú choroby, ale spôsoby správania, ktoré k nim vedú. S najväčšou pravdepodobnosťou človek trpiaci artrózou žije a ničí si kĺby podobným spôsobom, ako to robili jeho predkovia. Ako? Preťažuje kĺby nadváhou, ťažkou prácou alebo jednostranným náročným športom. Vášnivo sa venuje behu, tenisu, squashi alebo aerobiku. Zabúda na kompenzačné doplnkové športy, na regeneráciu, a preto rýchlejšie opotrebováva kĺby.

Keď nebudem telo zaťažovať, budem v pohode

Naopak. K artróze rýchlo dospeje človek so sedavým zamestnaním, ktorý má nedostatok pohybu a špatnú fyzickú kondíciu. Bežná záťaž je nad jeho sily. Svalový aparát zlyháva a námaha sa prenáša priamo na kĺby. Výsledok je potom taký istý ako u vášnivého športovca.

Artróza je choroba

Starnutie kĺbov je prirodzenou súčasťou života. Chorobu z nej urobila až medicínsko-farmaceutický priemysel, aby zdôvodnil potrebu rôznych vyšetrení a našiel odbyt pre svoje produkty (analgetiká, antireumatiká, enzýmy, kĺbová výživa). Ľudia zmanipulovaní reklamou ihneď ochotne siahnu po tabletkách a nekriticky im dôverujú.

Ako z toho von?

Nezabúdajte na regeneráciu

Majte na pamäti, že beh, akokoľvek je jedným z najprirodzenejších spôsobov pohybu, je pre vaše kĺby veľkou záťažou. Vo vašom programe by preto nemal chýbať priestor pre kvalitnú regeneráciu a kompenzačné športy, pri ktorých si kĺby najlepšie odpočinú. Najvhodnejšou je jazda na bicykli alebo rotopédu, spinning, rekreačné bežecké lyžovanie, plávanie a cvičenie v bazéne. Venujte sa súčasne aj pravidelným cvičeniam zameraným na udržanie rozsahu kĺbového pohybu. Najdôležitejšie je, aby vám šport prinášal pocit psychickej a fyzickej relaxácie, nie stavy únavy alebo dokonca bolesť.

Buďte v pokoji

Na urýchlenom rozvoji artrózy sa okrem fyzickej námahy podieľa stres. Vaše prípadné problémy v rodine, zamestnaní či pri sexe, konflikty v manželstve alebo neschopnosť vyrovnať sa s prirodzeným procesom starnutia sú totiž sprevádzané emočným napätím. Táto psychická nepohoda je spojená aj so zvýšeným napätím svalov, ktoré ich vyčerpáva. V ďalšej fáze dochádza k tomu, že sa rýchlejšie unavíte a aj neveľká námaha môže odštartovať bolesť najviacej zaťažovaných kĺbov. Bolesť potom zvyšuje napätie – a čím väčšie napätie, tým väčšia bolesť.

Bludný kruh sa uzatvára. Dôsledkom chronického stresu a jednostranného preťažovania kĺbov je potom artróza. Röntgenový snímok vašich kĺbov vypovedá aj o tom, nakoľko sa udržujete v duševnej pohode.

Vyhýbajte sa liekom

Z rozhlasu a televízie ste sa možno dozvedeli o zázračných účinkoch rôznych liekov. Keď zájdete k lekárovi, uslyšíte často to isté. Bolí vás koleno, bedrá, chrbát? Röntgen, recept na analgetikum a do videnia...

V skutočnosti vám tabletky (prípadne aj prostriedky kĺbovej výživy) iba dávajú ilúziu liečby. Pokiaľ jete vyváženú stravu a máte dostatok pestrého pohybu, vôbec  je nepotrebujete. A v opačnom prípade, keď sa stravujete nezdravo a o fyzickú kondíciu sa nestaráte, kĺbová výživa vás nezachráni. Tak ako tak ide o vyhodené peniaze.

Pomôžte si sami

V prípade, že sa bolesť v kĺboch predsa len ohlási, nemusíte hneď bežať k lekárovi a riskovať, že sa zo dňa na deň stanete zo zdravého človeka pacientom. Predpokladom k návratu do normálu je, že výrazne obmedzíte záťaž postihnutého kĺbu až do úplného odznenia ťažkostí. Musíte sa súčasne vyvarovať všetkých činností, ktoré by mohli ťažkosti zhoršovať.

Uľaviť vám môžu zábaly, kúpele, protizápalové masti a rôzne podporné rehabilitačné procedúry. Po odznení ťažkostí sa môžete začať vracať k obľúbenému behu. Pri tréningu ale postupujte veľmi opatrne, tréningové dávky zvyšujte len postupne a citlivo reagujte na prípadnú bolesť.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 05:44