StoryEditor

Revolučná novinka medzi teniskami. Toto je obojživelník na cestu aj do terénu

20.01.2015, 19:41

Mestský bežec často rieši otázku, aké topánky si obuť na trasu, ktorá vedie čiastočne po asfalte a čiastočne terénom. Ak nebývate pár metrov od ideálnych bežeckých terénov a do poriadneho terénu potrebujete dobehnúť aj niekoľko kilometrov, čo si v takomto prípade obujete? Máme pre vás riešenie. 

Spoločnosť Nike sa totiž odpoveď na túto otázku snaží bežcom uľahčiť novinkou Nike Zoom Structure 18, o ktorej tvrdí, že je vhodná ako na beh po ceste, tak aj do ľahšieho terénu. Moderne povedané ide o city trailový typ obuvi. V týchto topánkach som na prelome roka nabehal vyše dvesto kilometrov a vyskúšal ich na všetkých možných povrchoch od hladkého asfaltu, blata, kamenistého terénu až po beh po snehu a ľade. A ako tieto topánky obstáli? 

Na prvý pohľad ma upútali svojim vylepšeným systémom šnurovania. To oproti klasickému pridáva pri jednotlivých očiek úzke nitky, ktoré prestupujú celou vrchnou časťou topánky a akoby ju viac obopínajú a sťahujú. Tento systém známy už z pretekárskeho modelu Flyknit racer a som s ním veľmi spokojný. Inak tenisky vyzerajú na pohľad pekne, aj keď by som osobne ocenil živšie farby než len dominujúci šedú. Farebných variantov by malo byť na výber dostatok. 

Ešte dodám, že vrchná časť je tvorená veľmi priedušným materiálom čiastočne pripomínajúcim pleteninu, pod ktorou je ešte jedna slabšia vrstva látky, takže ani za chladnejšieho počasia do topánky príliš neťahá zima. Noha je však stále v pohodlí a toľko sa nepotí.

Nike Zoom Structure 18. Snímka: M. Topinka, rungo.idnes.cz

Najsilnejšou a zároveň aj najslabšou stránkou tejto tenisky je jej podošva. Za ideálnu a pre mňa takmer dokonalú považujem obojživelnú vzorku. Pri behu po asfalte vôbec nepoznám, že nemám na nohách čisto cestnú obuv.  

Naopak pri behu terénom pociťujem istejší odraz a väčšiu stabilitu. Skvelá je prvá polovica podrážky z prilnavejšieho materiálu a rozumne koncipovanými výstupkami. Ak nebežíte totálneho "Pataki", funguje táto vzorka veľmi efektívne. Je asi jasné, že do silnej vrstvy bahna je to málo, ale na vlhkých terénnych cestách si viedla topánka slušne. Prekvapivo tiež veľmi dobre obstála pri behu po snehu, a to ako v "prašane", tak na nepríjemnom klzkom snehu.

Nike Zoom Structure 18. Snímka: M. Topinka, rungo.idnes.cz

Prekážala mi naopak väčšia tvrdosť a robustnosť podošvy. Teniska je koncipovaná tak, že má vystuženú vnútornú časť. Vôbec by mi nevadilo, keby toto vystuženie bolo miernejšie a teniska by nabrala viac na ľahkosti. Na druhú stranu ma aj pri svižnejšom behu nespomalila a trebárs po tridsaťkilometrovom výbehu s pomerom asfalt/terén 90:10 som dobiehal stále relatívne v pohode. 

Nike Zoom Structure 18 by mal byť dobrou voľbou pre bežcov, ktorí behajú predovšetkým po asfalte, parkových cestách a sem tam si strihnú terénnu vložku, kde potrebujú istejší odraz. S týmito teniskami sa nemusíte ísť báť behať do ľahšieho terénu a beh si tam užijete viac ako v cestnej špeciálke. Obojživelná podošva tu odvádza výbornú prácu. Niekomu však nemusí vyhovovať tvrdšie tlmenie a výraznejšie pronačná podpora. 

zdroj: rungo.idnes.cz

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
24. apríl 2024 22:23