StoryEditor

Zaslúžite si nemať pochybnosti

23.02.2015, 08:30

Trápi vás poranenie menisku či predného skríženého väzu v kolene, Achillovej šľachy alebo máte vážne podozrenie  na únavovú zlomeninu? To sú diagnózy, ktoré žiadneho bežca nepotešia, no žiaľ, nie sú až také výnimočné. Spravidla znamenajú tréningový výpadok na dlhšie obdobie. Úspešná a rýchla liečba v prvom rade závisí od stanovenia správnej diagnózy.

Práve miera chybných diagnóz je väčší problém ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pohybuje sa od 7 až do mimoriadne znepokojujúcich 40%. Keď je pacient chybne diagnostikovaný, môže podstúpiť zbytočne invazívnu, drahú alebo dokonca škodlivú liečbu. Áno, bežecká únavová zlomenina spôsobená prílišnou tréningovou námahou, s ktorou sa kompenzačné mechanizmy bežca nedokázali vyrovnať prirodzeným spôsobom, nepredstavuje zranenie bezprostredne ohrozujúce život. Ale- neefektívna liečba vyplývajúca zo zlej diagnózy  neúmerne predĺži jej dobu i návrat k aktívnemu plnohodnotnému životu, ku ktorému samozrejme patrí aj bežecký tréning.  

Vždy pomôže druhý názor

Skúste si predstaviť, že od správnej diagnózy a následne z nej odvodeného postupu liečby závisí váš život. 40% riziko chybnej diagnózy je jednoducho neakceptovateľné. A to hovoríme o krajinách s vysokou úrovňou poskytovanej lekárskej starostlivosti. Dôvod je často úplne jednoduchý. Pre stanovenie správnej diagnózy je kľúčová presná interpretácia medicínskych snímkov (MRI, CT alebo RTG). Všeobecný rádiológ v malej nemocnici prichádza do styku s desiatkami rôznych medicínskych prípadov každý mesiac, ale so špecifickými diagnózami len raz alebo dvakrát za rok.      Okrem toho môže pracovať v rušnej alebo hlučnej miestnosti, môže byť na i po nočnej službe alebo mať málo skúseností s vašim špecifickým problémom. Málokedy je k dispozícii rádiológ, ktorý je expertom v danej špecifickej oblasti.

Diagnose.me

Na vypracovanie kvalifikovaného posudku od top domáceho alebo zahraničného špecialistu je služba poskytovaná komfortne v on-line prostredí na internetovskej stránke Diagnose.me. Nemusíte cestovať tisícky kilometrov, aby ste sa dostali k najlepším doktorom. Na Diagnose.me opíšete váš zdravotný problém, zvolíte rádiológa, nahráte  vaše MRI, CT alebo RTG snímky a dostanete lekársky posudok top rádiológa už do 1 pracovného dňa. Môžete si pritom vybrať jedného z viac ako 100 rádiológov z prestížnych kliník po celom svete na základe ich odboru, skúseností, referencií od ostatných pacientov, doby doručenia správy a ceny. Každý lekár, poskytujúci služby na Diagnose.me, je pod drobnohľadom odbornej lekárskej komisie. Tá pravidelne posudzuje jeho kvalifikáciu a skúsenosti.  

Aj dvaja skúsení lekári môžu prísť k rozličným záverom:

- neidentifikovanie skutočnej choroby-  25-32 % prípadov,
- diagnostikovanie choroby zdravému pacientovi- 1,6 – 2 % prípadov,
- neistota - ak si doktor nie je istý, či sa u pacienta vyskytuje určitá choroba. Stáva sa veľmi často, pri niektorých diagnózach je to až každý druhý prípad.

Koľko to stojí?

Aktuálne sadzby sa pohybujú od € 50 do € 250.

Cena zahŕňa:

pomoc pri nahrávaní či odosielaní MRI, CT alebo RTG snímkov na Diagnose.me,
preklad objednávky a komunikácie s lekárom do angličtiny, ak je to potrebné
detailný zrozumiteľný posudok v elektronickej forme od certifikovaného rádiológa,
odporúčania pre ďalšiu liečbu a postupy,
odpovede na vaše dodatočné otázky.

Prečo majú rádiológovia rozličné ceny?

Každý lekár na Diagnose.me si určuje vlastný poplatok za odborný posudok. Poplatok odráža cenovú úroveň v krajine lekára, úroveň skúseností, dopyt po jeho službách od užívateľov Diagnose.me alebo aj dobu dodania posudku.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 16:06