StoryEditor

Dvojnásobná radosť. Tieto tenisky sa vám oplatia pri behu do hôr

02.03.2015, 20:01

Horúca novinka medzi trailovými teniskami Pantera 2 od rakúskej spoločnosti Dynafit sú drsné tenisky pre drsné podmienky. Vaše chodidlá ochránia aj v tom najťažšom teréne a jej vlastnosti oceníte predovšetkým na dlhých výbehoch. Pevný zvršok a dobrá stabilita z nich navyše robia veľmi vhodnými teniskami aj na turistiku. A táto novinka stojí 130 eur.

Pohyb po horách nie je len samotná športová disciplína, ale predovšetkým životný štýl. Outdoorové značky sa už preto nezameriavajú na úzko špecializovanú produkciu, svoju ponuku výrazne rozširujú. Vďaka tomu môžu uspokojiť svojich priaznivcov v lete aj v zime, bez ohľadu na to, akú aktivitu si človek zrovna vyberie.
Presne takýto vývoj je možné pozorovať aj u rakúskeho Dynafitu, ktorý je už desiatky rokov legendou v oblasti skialpinizmu.

Ak však chceli priaznivci Dynafit od svojej obľúbenej značky aj letné vybavenie, mali až donedávna smolu. Až v minulom roku rozšírila značka so snežným leopardom v znaku ponuku o letnú trailovú kolekciu a tú tento rok ešte posilňuje a rozširuje.

Kľúčom k úspechu každej novej trailovej značky sú bežecké tenisky. Dynafit má v ponuke len tri modely. Tie ale pokrývajú prakticky všetky potreby horských bežcov.

Prvý z nich, najľahší a najdynamickejší, sú Feline Ghost evo pre pretekárske využitie a svižnejší beh (v nadchádzajúcej sezóne budú nahradené modelom Feline X7). Druhé potom univerzálne pojaté Feline Superlight a na záver robustný a veľmi stabilný model Pantera 2.  

Dynafit Pantera 2. Snímka: rungo.idnes.cz

Dynafit pri konštrukcii Panterov nedbal na módne trendy, ale predovšetkým na reálne nároky na materiál pri pohybe v horách. Nehľadajte teda minimálne tlmenie ani nízku váhu. Pantera je už na prvý pohľad robustná krosovka vážiacia 340 gramov a rozdiel medzi pätou a špičkou je osem milimetrov. 

Najväčšou výhodou takejto konštrukcie je maximálna ochrana chodidla pri ľubovoľne dlhom behu. Rockstop prvky v podrážke zabraňujú únave chodidiel z opakovaných nárazov. Spevnený zvršok chráni pätu, priehlavok a prsty. Očakávať sa dá aj vysoká odolnosť použitých materiálov. Tlmenie je zaistené klasickou penou EVA, ktorá je veľmi pevná, a aj keď je pretkaná množstvom ochranných prvkov, zachovávajú si tieto tenisky prekvapivo slušný kontakt so zemou a čítanie terénu.

Ochranných prvkov je ale v teniskách toľko, že na kratšie a ľahšie behy sa až toľko nehodia. Ideálne využitie vidím predovšetkým pri veľmi dlhých behoch, pri pohybe v náročnom kamenistom teréne a úplne najviac ako univerzálne tenisky, ktoré budete využívať na beh a ľahkú turistiku. 

Dôležitou časťou je aj podošva, u ktorej Dynafit stavil na materiál Vibram. Bola to stávka na istotu, výsledok je veľmi uspokojivý. Tenisky bez problémov drží na suchom i vlhkom podklade, rovnako ako na kamenistom podklade, snehu alebo bahne. 

Dynafit Pantera 2. Snímka: rungo.idnes.cz

Zvršok pevne obopína chodidlo a poskytuje dostatočnú stabilitu pre účely ľahkej turistiky. Zároveň ale nijako nebránia prirodzenému pohybu, ak chcete v teniskách bežať. Strihovo sú tenisky skôr širšie s dostatkom miesta pre prsty.

Samozrejmosťou je polstrovaný jazyk, ktorý chráni priehlavok proti otlakom od šnúrok. Zvršok je vďaka pevnejším materiálom príjemný aj v nižších teplotách, a aj keď sa nedá hovoriť o úplnej vodeodolnosti, tenisky s prvým kontaktom s vlhkosťou nepremoknú. Otázkou ostáva, či bude priedušnosť dostatočná aj v sparných letných mesiacoch. 

Ak hľadáte pohodlnú, odolnú krosovku, ktorá si poradí aj s tým najnáročnejším terénom a ktorú okrem dlhých behov využijete aj pri ľahkej turistike, spĺňa Dynafit Pantera 2 tieto nároky dokonale. Maximálna ochrana a stabilita je vykúpená váhou výrazne prekračujúcou tristogramovú hranicu a obmedzenou dynamikou.

Autor pracuje ako konzultant v bežeckej špeciálke Triexpert

zdroj: idnes.cz

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 07:17