StoryEditor

Bežecká výbava za pár eur. Zistite, či sa vám oplatí kupovať lacné veci

07.03.2015, 13:10

Kto sa chce venovať športu, musí doň investovať nemálo peňazí. A hoci behanie patrí k šetrnejším aktivitám, tiež nie je zadarmo. V lete si dáte na seba tričko, ale v chladnejších mesiacoch sa musíte poriadne obliecť. A prevláda názor, že kvalitná výbava nie je práve lacná. Vyskúšali sme, či to platí. Otestovali sme oblečenie a obuv od značky Crivit, ktoré predáva sieť Lidl za pár drobných.

Predstava, že na behanie stačí tričko, tepláky a botasky, dávno pominula. Dnes už vӓčšina bežcov, vrátane rekreačných, uprednostňuje komfort. Kvalitné materiály, funkčnosť, priedušnosť, kompresia a ďalšie vymoženosti dnešnej doby – to všetko si vyžaduje vyššie náklady na výrobu, čo sa odráža aj v cene. Jednotlivé časti bežeckej výbavy stoja desiatky aj stovky eur.

Nejestvuje iná cesta? Nedá sa zohnať kvalitná výbava za prijateľnejšiu sumu?

Obchodný reťazec Lidl ponúka bežeckú výbavu značky Crivit. Dostala som možnosť vyskúšať si športové oblečenie a obuv určené na jeseň a zimu, ktoré bolo v ponuke v novembri. A ako test dopadol?

Vietor pod kontrolou

Mojej postave (160 cm/49 kg) by stačila aj veľkosť XS. Ponuka sa však začína až veľkosťou S, čo je na škodu, lebo okrem útlejších žien má problém s výberom napríklad aj športujúca mládež. Najviac sa to v mojom prípade prejavilo pri funkčnom tričku a bežeckých nohaviciach, ktoré by mali byť priliehavé.

Kolekcia bola určená na chladné jesenné a zimné počasie a testovala som ju aj na sústredení vo Vysokých Tatrách. Celý komplet je vyrobený z veľmi príjemného a mäkkého materiálu. Bežecké nohavice sú len v čiernej farbe, vrchné časti sú okrem čiernej so zelenými detailmi aj v oku lahodiacej zelenej.

Lanská jeseň lámala teplotné rekordy a môžem potvrdiť, že pri teplotách nad 10 °C vám bude v bežeckých nohaviciach príliš teplo. Oceníte ich až pri poklese teploty pod 5 stupňov.

Elastický materiál umožňuje maximálnu voľnosť pohybu.

V nepriaznivom počasí budete radi, že sú zateplené a v prednej časti nastehnách majú vetru odolný materiál. Obliekanie a vyzliekanie uľahčuje zips v dolnej časti, nechýbajú drobné reflexné prvky, ani malé vrecko na zips umiestnené vzadu.

Bunda udrží v teple

Funkčné tričko je pružné, priliehavé a neobmedzuje pohyb. Zóny na reguláciu vlhkosti sú umiestnené na miestach, kde sa pot vytvára najviac – teda na hrudníku, chrbte, v podpazuší a v ohyboch rúk. Ochranné prvky proti chladu sú na ramenách a na lakťoch. Proti vyhŕňaniu slúži spevnená časť na páse i na rukávoch.

Funkčné tričko so zipsom je z príjemného, hrejivého a pružného materiálu. Ani na ňom nechýbajú reflexné prvky. Spodnú časť chrbta ochráni predĺžená zadná časť trička. Verzia s kapucňou má na rukávoch aj otvor na palce pre ochranu rúk proti chladu.

Ďalšiu vrstvu oblečenia tvorí softšelová bunda. Udrží vás v teple aj v chladnom, veternom a daždivom počasí. Hodí sa napríklad na výklus po intenzívnom tréningu. Spotené telo udrží v teple, vietor ju neprefúka. Napriek tomu je priedušná.

Bunda má praktické vrecká na zips, zmestíte do nich rôzne drobnosti, kľúče, vreckovky, energetické gély či tyčinky alebo rukavice. Zelená verzia má dve vrecká – klasicky na bokoch, čierna jedno v náprsnej časti. Čierna verzia má predĺžené rukávy s otvorom na palec. Zíde sa to, keď si zabudnete rukavice a náhle sa ochladí. Samozrejmosťou sú reflexné prvky.

Ďalšou časťou kolekcie sú ponožky v dvoch farebných vyhotoveniach (v prevažujúcej bielej, resp. čiernej) a rozlíšením pravej a ľavej. Siahajú do polovice lýtka, takže chránia pred chladom aj achilovky. Hrubšia mäkká vrstva v oblasti prstov, chodidla a päty zaručí pohodlie, teplo a tlmenie došľapu. Proti zošuchovaniu slúžia okrem pružného horného okraja ešte dva pomocné spevnené vrúbkované pásy v oblasti chodidla a členku.

Topánky? Trochu tvrdé

Rukavice, čiapka a čelenka sú vyrobené z rovnakého materiálu. Na prvý pohľad sa môže zdať, že sú príliš tenké, ale pri behu obstáli. Sú z elastického, priedušného a rýchlo schnúceho materiálu. Vďaka prvkom na ukazováku a palci pravej rukavice môžete bez problémov ovládať dotykovú obrazovku telefónu.

Bežecká obuv z kolekcie by mala obstáť v každom počasí a aj mimo ciest a chodníkov. Ja by som uprednostnila skôr mäkší povrch. Obuv je ľahká a nepremokavá. Pre mňa ako aktívnu bežkyňu boli podrážky a vrchný materiál trošku „tvrdé“. Po takom množstve nabehaných kilometrov si už nohy vyžadujú väčší komfort.

V súčasnosti si však nemôže každý dovoliť investovať veľa peňazí do bežeckej obuvi. Z tohto hľadiska ich kvalita vysoko prevyšuje cenu. Na rekreačné behanie, turistiku či čoraz populárnejší nordic walking (chôdza so špeciálnymi palicami) je to veľmi dobrá investícia.

Ako učiteľka telesnej a športovej výchovy sa stretávam s klesajúcim záujmom mládeže o šport a pohyb vôbec. Na druhej strane však rastie počet rekreačných športovcov, obzvlášť bežcov, ktorí priaznivý účinok pohybu na zdravie objavili až v neskoršom veku.

Narážam na ľudí, ktorí našli odhodlanie urobiť správny krok, aby aspoň obmedzili negatívne dôsledky súčasného životného štýlu. Nemôžem vynechať ani súťaživé typy v rámci rekreačného či výkonnostného športu, ktoré hľadajú hranice svojich možností.  Myslím si, že predovšetkým na tieto kategórie je zameraná táto bežecká kolekcia. Je na vysokej úrovni a za prijateľnú cenu.

Čo sme testovali

- bežecké nohavice (čierna farba, úzky alebo rovný strih)

- funkčné tričko (dlhý rukáv, v ponuke v zelenej a v čiernej farbe)

- funkčné tričko so zipsom (zelené so stojatým golierom, čierne s kapucňou)

- softšelová bunda (zelená alebo čierna)

- doplnky: čiapka, čelenka, rukavice, ponožky

- bežecká obuv (šedo-modré alebo šedo-ružové vyhotovenie)

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 08:47