StoryEditor

Novinka, ktorá je zárukou pohodlia. Prišla k nám z Ameriky

07.03.2015, 18:38

Americký Brooks u nás zatiaľ nepatrí medzi najrozšírenejšie značky bežeckého vybavenia. Kúsok po kúsku si ale ukrajuje stále väčší podiel na trhu. Dôvod, prečo sa mu to darí, je jednoduchý: neuveriteľné pohodlie.

Objemové tenisky na cesty vždy patrili medzi najpoužívanejšie bežecké tenisky a aj po utichajúcej minimalistickej búrke to nevyzerá, že by sa na tomto fakte malo v dohľadnej dobe čokoľvek meniť. 

Najžiadanejším parametrom je bezpochyby príjemné tlmenie a pohodlný strih - a práve to sú hodnoty, pri ktorých nachádza len veľmi ťažko konkurenciu americká značka Brooks. 

Brooks u nás tak zvučné meno, ako masovo rozšírené Mizuno, Adidas alebo Asics. Nie je to však kvôli nižšej kvalite. Na vine je absencia lokálneho distribútora a fakt, že ide o značku sústreďujúcu sa iba na beh.  

V obchodných reťazcoch by ste hľadali márne, pre tenisky od značky Brooks musíte do špeciálnych bežeckých obchodov. Musíte si však za ne aj poriadne zaplatiť, stoja totiž bezmála 150 eur.

Typovo patrí Brooks medzi tie tenisky, na ktorých je už po prvom obutí zrejmé, že pohodlie je aspekt, ktorému sa pri vývoji venuje maximálna pozornosť. Model Glycerin 12 je potom vlajkovou loďou, ktorá demonštruje všetky silné stránky takéhoto prístupu.

Glycerin sú vysoko tlmené cestné topánky pre bežcov s neutrálnym nášľapom. Je to prémiový model, na ktorom sa na rozdiel od klasických objemoviek dočkáte ešte mäkšieho tlmenia a ešte príjemnejšieho strihu. Pohľad na váhu však jasne ukazuje, že nič nie je zadarmo. Všetko to pohodlie, ktoré Brooks ponúka, je vykúpené vysokou hmotnosťou. Tieto tenisky vážia pri veľkosti UK8 330 gramov - a to ich radí medzi najrobustnejšie cestné tenisky na trhu. 

Podobne ako u väčšiny ostatných značiek sme sa v poslednej dobe aj pri Brooks dočkali zmeny v systéme tlmenia. Pôvodné kombinácie zmesí BioMoGo DNA nahradila jednoliata novinka Super DNA, a tá už tradične prináša v porovnaní so svojim predchodcom nižšiu váhu, vyššiu mäkkosť a plynulejší prechod z päty na špičku. Celý systém DNA je všeobecne navrhnutý tak, aby sa pena čo najviac prispôsobila a natvarovala podľa konkrétneho tlaku vášho chodidla. 

Glycerin sa svojej v dvanástej verzii zmesi super DNA dočkal ako druhé tenisky v poradí. Zachovaný zostal 10-milimetrový rozdiel medzi pätou a špičkou a segmentovaný okraj tlmiacej peny zvyšujúci mäkkosť v okamihu dopadu. 

Zaujímavým prvkom charakteristickým pre túto značku je výrazná kolískovitá konštrukcia tlmenia a vysoko zdvihnutá špička. Toto riešenie občas pôsobí pri stoji alebo chôdzi zľahka netypicky až nepríjemne, ale akonáhle sa rozbehnete, pocit sa stratí a tenisky pracujú vo všetkých fázach kroku tak, ako majú.

Podošva a použitá kontaktná zmes bývala v histórii Achillovou pätou spoločnosti Brooks. Najväčšie nedostatky vykazovala predovšetkým v priľnavosti na vlhkom povrchu. Našťastie sme sa aj tu dočkali potrebného zlepšenia. Glycerin majú podrážku z troch rôznych zmesí. Najtvrdšiu a najodolnejšiu pod pätou a najmäkšiu a najkontaktnejšiu v prednej časti. 

Zvýšenú pozornosť si zaslúži aj zvršok. Ten je ušitý z ľahko strečového bezšvového materiálu, ktorý príjemne obopína chodidlo.

O zabezpečenie stability sa stará spevnená časť okolo priehlavku a 3D potlač. Táto technológia sa vo svete bežeckých topánok rozširuje čoraz viac. Jej hlavné výhody sú nízka váha, absencia švov a lepených spojov. Samozrejmosťou je mäkko polstrovaná päta a objemnejší jazyk zabraňujúci otlakom od šnúrok. 

Tvar zvršku je skôr neutrálny, ak nemáte výrazne úzke alebo široké chodidlo, budú vám tenisky sedieť veľmi príjemne. Tlmením, tvarom zvršku aj celkovým poňatím sú Brooks veľmi podobné značke Asics a model Glycerin by sa dal označiť za priameho konkurenta tenisiek Gel-Nimbus 16. 

Podobne ako Nimbus aj Glycerin nájdu uplatnenie pri cestnom tréningu s vysokou kilometrážou, u ťažších bežcov a všade tam, kde sú vysoké požiadavky na tlmenie a pohodlie.

Za komfort platíme väčšou váhou a robustnosťou materiálu a vzhľadom k tomu sú tieto tenisky určené skôr na beh vo voľnejšom tempe, pri ktorom vás to nebude nijako trápiť a potenciál Glycerin plne využijete. 

Autor pracuje ako konzultant bežeckej spoločnosti Triexpert

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 04:04