StoryEditor

Marathon Banská Bystrica Tour - unikátna bežecká séria v srdci Slovenska

15.03.2015, 20:29

Novodobá vytrvalecká tradícia v Banskej Bystrici odštartovala v roku 2012. Odvtedy sa stal septembrový Banskobystrický maratón pevnou súčasťou medzinárodného atletického kalendára a lákadlom v podobe náročnej trate i krásneho bežeckého prostredia v objatí hôr.
 

Celý projekt bol od samého začiatku postavený na aktivácii a aktívnom budovaní športovej komunity v meste pod Urpínom. Metropola Pohronia, obkolesená masívmi hlavných slovenských pohorí, historicky bola a je mekkou atletiky a zimných športov. Rovnako aj mestom československých a neskôr slovenských olympijských víťazov.
Celý projekt mal od samého začiatku prirodzenú ambíciu nezostať pri jednom víkende do roka.


„Nevyužiť potenciál originálnej komunity a prirodzenej afinity Bystričanov k aktívnemu životnému štýlu by bolo plytvaním príležitosťami,“ hovorí Peter Fabok, jeden z iniciátorov Banskobystrického maratónu.

 

Rok 2013 bol premiérovou sezónou Marathon BB Tour, unikátnej série bežeckých podujatí, ktorá svojím záberom a rozsahom ďaleko presahuje hranice stredného Slovenska. Jedenásť nielen bežeckých pretekov je prepojených spoločným štandardom organizácie, internetovým portálom a registráciou - a rovnako aj unikátnym bodovacím systémom, ktorý ruší rozdiely medzi vekovými kategóriami a športmi. Na svoje si prídu vyznávači indoor behu, krosu, behu na atletickom ováli či duatlonisti, prípadne cyklisti. Účastnícka medaila v cieli každých pretekov, Maratónsky pas plný zliav a výhod, spomienkové číslo s čipom a profesionálny výsledkový servis - to je iba niekoľko z identifikátorov myšlienky zameranej na najširšiu športujúcu verejnosť.
„Naším zámerom bolo vytvoriť platformu, ktorá ponúkne systematickú a motivujúcu cestu sezónou športových podujatí pre každého až k vrcholu v podobe maratónskeho víkendu,“ komentuje Miroslav Štrba, jeden z hlavných organizátorov Marathon BB Tour.

 

Skladba podujatí tvoriacich značku Marathon BB Tour je vskutku atraktívna. Sezóna sa začína každoročne 6. januára SOFTIP Trojkráľovým večerným behom ulicami centra Banskej Bystrice. Tour pokračuje marcovým Na vrchol v Európe, originálnou indoor vyraďovacou súťažou v behu do vrchu na bežeckých trenažéroch. Bežecky bohatý máj ponúka tri krosové preteky - Beh Sliačskym chotárom, cyklomaratón s duatlonom BBB MTB Vlkohron a ADRIM Nemčiansky beh. Tour sa prehupne do druhej polovice v júni v podobe masovej Banskobystrickej bežeckej 24-hodinovky, kde si na atletickom ovále Bystričania zmerajú sily so vzdialenosťou, na ktorú nadväzuje klasická cestná Lučatínska 11-ka. Prázdninový program pozostáva z BB O-cup orientačného behu, originálneho Kordíckeho Extrému hrebeňom Kremnických vrchov a Behu nočným Breznom. Sezónu uzatvára septembrový Banskobystrický maratón.

 

Sloganom celej Marathon BB Tour je Prijmi výzvu!. Pre každého, kto tak urobí, je pripravená komfortná online registrácia, pravidelný newsletter, vysoký štandard pri zabezpečení podujatí, zľavy a výhody maratónskeho pasu, séria účastníckych medailí a otvorená náruč súdržnej športovej komunity okolo Marathon BB Teamu.
Bližšie informácie, kalendár podujatí či výsledkový a registračný servis, sú lokalizované na portáli projektu www.marathonbb.com

 

Podujatia Marathon BB Tour:

6. 1.

SOFTIP Trojkráľový večerný beh

7. 3.

Na vrchol v Európe

8. 5.

Beh Sliačskym chotárom

09. 5.

BBB MTB VlkoHron

24. 5.

ADRIM Nemčiansky beh

18. 6.

Banskobystrická bežecká 24hodinovka

27. 6.

Lučatínska 11ka

18. 7.

BB O-cup orientačný beh

25. 7.

Kordícky Extrém

22. 8.

Beh nočným Breznom

6. 9.

Banskobystrický maratón

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 15:29