StoryEditor

Naložte si na činku

19.04.2015, 22:15

Vo väčšine článkov sa dočítate, že vytrvalci by sa mali v posilňovni zamerať predovšetkým na rozvoj silovej vytrvalosti, čo znamená vyšší počet opakovaní s nižšou záťažou. Výskumy však dokazujú, že predovšetkým v prípade lepších bežcov môže mať na rozvoj výkonnosti pozitívny vplyv aj zvýšenie maximálnej sily.

S maximálnou silou je to vlastne podobné ako s maximálnou rýchlosťou. Keď chcete dať desiatku za 30 minút, musíte každých sto metrov pretekov zvládnuť za 18 sekúnd. Aby ste túto rýchlosť udržali, nie je potrebné mať „osobák“ na stovku pod jedenásť, ak je však dáte v najlepšom prípade za pätnásť, tak nemáte šancu. Podobne pri behu na 10 km vynakladajú svaly dolných končatín približne 50 % svojej maximálnej sily, a keď dokážete ich maximálnu silu zvýšiť, tak sa logicky zvýši aj tých 50 %. To znamená viac sily do každého kroku, a teda vyššiu rýchlosť pri zachovaní rovnakej úrovne subjektívnej záťaže.

Výskumy ukázali, že keď bežec s kvalitnou výkonnosťou zaradí do tréningu 2 x týždenne posilňovaciu jednotku zameranú na rozvoj maximálnej sily, môže sa jeho výkonnosť zlepšiť od 5 do 10 %. A ak bude v jeho tréningu naďalej prevažovať vytrvalostná záťaž a nebude sa prepchávať bielkovinami, nemusí sa obávať nadmerného rastu svalovej hmoty.

Ako posilňovať

Maximálnu silu môžete rozvíjať v posilňovni napríklad pomocou podrepov s činkou alebo cvikom nazývaným leg press, ale napríklad aj pomocou maximálnych výskokov. Cvičte vždy 4 - 6 opakovaní v troch sériách, odpočinok medzi sériami by mal byť cca trojnásobkom času záťaže.

Upozorňujeme však, že užitočnosť zaradenia tréningu maximálnej sily platí pre skúsených bežcov so slušnou výkonnosťou, ktorí sa už napríklad v objemovom a v tempovom tréningu dostali na strop svojich možností. Tí ostatní by sa mali v tréningu zamerať predovšetkým na rozvoj aeróbnej a anaeróbnej vytrvalosti, pretože tak dosiahnu zlepšenie omnoho jednoduchšie.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 12:05