StoryEditor

Prekvapujúcim víťazom Podvihorlatského maratónu sa stal 47-ročný veterán z Trnavy Tomáš Kopčík

03.05.2015, 22:25

1. mája 2015 sa v Michalovciach a okolí konal 31. ročník Podvihorlatského maratónu. Absolútnym víťazom sa prekvapujúco stal 47-ročný veterán z Trnavy Tomáš Kopčík.

Približne  tri kilometre pred cieľom traťoví rozhodcovia oznámili, že na vedúcej pozícii beží pretekár z Kene, a tak všetci v cieli očakávali Afričana. Ten však podľa predpokladov neprichádzal. Na prekvapenie všetkých prítomných sa tesne pred cieľom ako prvý objavil 47-ročný veterán z Trnavy Tomáš Kopčík. Trať zvládol za 2:41:09 hod. Po prijatí gratulácie sa tento sympatický vytrvalec ochotne vyjadril: „Som veľmi šťastný, splnil sa mi sen. Už päť rokov som plánovať bežať tento maratón, vždy mi však štart na ňom niečo prekazilo. Som rád, že konečne v tomto roku sa mi to podarilo. Zároveň som veľmi prekvapený, že sa mi podarilo zvíťaziť. Asi tri kilometre pred cieľom na kopci som dobehol  pretekára, o ktorom som si myslel, že je to jeden z najpomalších polmaratóncov - aspoň takto som to najskôr usúdil podľa jeho pohybu. Zrejme prekonával obrovskú krízu, keď mu došli sily. Až potom som si uvedomil, že by to mohol byť doposiaľ vedúci pretekár. O mojom víťazstve ma však utvrdili až prítomní organizátori a diváci v cieli. Bežalo sa mi celkom dobre, pretože som si po celý čas udržiaval svoje tempo a nedal som sa zlákať k zbytočne rýchlejšiemu behu v úvode. Potešil ma i dosiahnutý čas, pretože môj osobný rekord je 2:39 - dosiahol som ho na rovinatej trati MMM v Košiciach. Túto náročnejšiu trať s kopcami v závere som zvládol iba o dve minúty pomalšie.“

 

So stratou viac ako tri minúty dobehol do cieľa  celkovo druhý  Paul Kiprop z Kene (2:45:26 hod) a vyzeral výrazne unavený.  Spoločnosť na stupni víťazov im robil celkovo tretí  Marek Mockovčiak z TJ Obalservis Košice, ktorý maratónsku trať zabehol za 2:46:19 hod. Organizátori ocenili i pretekárov na štvrtom a piatom mieste v celkovom poradí, ktorými boli: štvrtý János Zabari z Maďarska (2:49:57 hod) a piaty Richard Stohl z Vranova (2:58:37 hod).

Medzi ženami na maratónskej trati časom 3:24:41 hod zvíťazila  Zuzana Stanovčáková z Vranova nad Topľou, ktorá obhájila prvenstvo spred roka.
 

Michalovský polmaratón

Sprievodným podujatím bol 15. ročník Michalovského polmaratónu.

Trať merajúcu 21,1 km  v absolútnom poradí bez rozdielu veku najrýchlejšie zvládol  Erik Onofrej z BK 05 Furča Košice (1:22:48 hod). Medzi ženami dominovala  Beáta Seligová z TJ Metropol Košice časom 1:37:34 hod.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 14:21