StoryEditor

Behanie je v móde a aj kníh o behaní veľmi veľa. Ale iba jedna je kultová! A konečne prichádza v audiopodobe

19.05.2015, 20:35

Audioknihy sa stávajú neoddeliteľnou súčasťou našich životov. U nás je tento produkt zatiaľ stále v plienkach, v susedných Čechách však vydavatelia pri získavaní práv na klasické knižné diela vyjednávajú súbežne aj práva na audio vydanie. O čo menej však na Slovensku audiokníh vychádza, o to kvalitnejšie sú.

Dôkazom je horúca novinka s názvom Stvorení pre beh, ktorá sa na knižnom trhu stala bestsellerom. Mnohí sa po jej prečítaní vyjadrili, že im zmenila život. Vydavateľstvo Publixing Ltd. v týchto dňoch vydáva jej audio verziu. Dokonalé načasovanie! Mnohí totiž práve v tieto jarné dni „vybiehajú za behaním“. Ideálna príležitosť spríjemniť si ho veľkolepým zážitkom s bestsellerom o behaní v ušiach.

Medzinárodný bestseller Stvorení pre beh, ktorý prevrátil naruby svet bežcov a podnietil vznik “barefoot running” hnutia, ktorému sa už prispôsobujú aj najväčšie športové značky sveta. Stvorení pre beh zoberie poslucháča na cestu, z ktorej sa vráti zmenený.

Budete nadšení, motivovaní a fascinovaní tou najzákladnejšou činnosťou, ktorej sa človek môže venovať. Niečím tak jednoduchým a obyčajným, ako je behanie. Aj tak sa pozná kultová kniha, ktorá by nemala chýbať u nikoho, kto sa niekedy rozbehal len tak. Pre radosť.

„Veľkolepá óda na radosť z behu.“

Washington Post

Kniha Stvorení pre beh je veľkolepým dobrodružstvom plným neuveriteľných postáv, úžasných atletických výkonov, najnovších vedeckých poznatkov a najmä nefalšovanej inšpirácie. Na jeho počiatku stojí jednoduchá otázka: Prečo ma bolí noha? Odpoveď sa autor Christopher McDougall vydal hľadať do kmeňa najväčších bežcov na Zemi, aby sa naučil ich tajomstvá. Pritom odhaľuje, že všetko, čo sme si kedy o behaní mysleli, je lož.

„Klasika nielen pre bežcov, ale pre každého, kto niekedy túžil prekonať samého seba.“

Tim Butcher, autor knihy Blood River

Tarahumarskí Indiáni žijú v extrémnych podmienkach mexických Medených kaňonov, odrezaní od sveta tým najdrsnejším terénom Severnej Ameriky, a strážia zabudnuté umenie. Celé stáročia sa v ňom zdokonaľovali. Dokážu zabehnúť stovky kilometrov bez odpočinku a uštvať čokoľvek od jeleňa po olympijského maratónca. A pritom si vychutnajú každý jeden kilometer.

„Kniha, ktorá vás zmení.“

Juraj Šlesar, blog.martinus.sk

 

Nadľudský talent sa v nich snúbi s nadprirodzeným zdravím a pokojom, vďaka čomu sú Tarahumarovia imúnni voči chorobám a konfliktom, ktoré sužujú moderné civilizácie. Pomocou Caballa Blanca, záhadného samotára žijúceho s Indiánmi, neodhalil autor len tajomstvá Tarahumarov. Aj vo svojom vnútri objavil ultraatléta, keď sa pripravoval na životnú výzvu: osemdesiatkilometrové preteky srdcom tarahumarskej krajiny, v ktorej sa domorodý kmeň postaví proti podivnej skupine Američanov, vrátane veľkej ultramaratónskej hviezdy, krásnej mladej surfistky a bosonohého čudáka.

 

„Čítal som knihu Stvorení pre beh minulý rok a ovplyvnila ma neskutočne. Pomyslel som si: Do riti, idem zabehnúť maratón!“

Flea z Red Hot Chili Peppers, Runner's World 2011

 

McDougall svojím ostrovtipom a bujarosťou vyvedie poslucháča zo špecializovaných vedeckých laboratórií na Harvarde. Prenesie sa s ním do rozpálených údolí a na mrazivé vrcholky Severnej Ameriky, kde sa čoraz viac ultrabežcov snaží posúvať hranice svojich možností. Nakoniec sa stane aj svedkom vrcholových pretekov v Medených kaňonoch. Stvorení pre beh je nevšedná kniha, ktorá vám nielen pohltí myseľ, ale stane sa aj inšpiráciou pre vaše telo. Stačí si uvedomiť, že tajomstvo šťastia vám leží rovno pri nohách. Že ako my všetci, aj vy ste stvorení pre beh.

 

Príbeh, ktorý prijal s nadšením celý svet do slovenčiny preložila Eva Bubnášová – Javorková a načítal ho Pavol Michalka, známy tiež z audioknihy s podobnou tematikou Jedz a behaj, pričom po vypočutí oboch kníh poslucháč okamžite zistí, že napriek tomu, že knihy majú rôznych autorov, sú spolu veľmi zaujímavo prepletené. Celková dĺžka nahrávky knihy Stvorení pre beh je 13 hodín a 22 minút.

 

Audiokniha Stvorení pre beh je k dispozícii na stiahnutie v mp3 formáte na stránkach www.audiolibrix.sk za 10.82€, členovia Predplatiteľského klubu Audiolibrix ju môžu získať za 7,49€ a na uvedenej stránke je už k dispozícii. V priebehu niekoľkých nasledujúcich dní bude možné získať knihu aj mp3 CD formáte za cca 12€.

 

O autorovi :

Christopher McDougall je bývalý vojnový dopisovateľ pre Associated Press a v súčasnosti je píšucim redaktorom časopisu Men’s Health. Trikrát sa dostal do finále celonárodnej novinárskej súťaže National Magazine Award. Píše do periodík Esquire, The New York Times Magazine, Outside a Men’s Journal. Býva na pennsylvánskom vidieku a beháva medzi amišskými farmami.

 

O interpretovi :

Pavol Michalka vyštudoval filozofiu, slovenský jazyk a literatúru na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Svoje moderátorské skúsenosti začal zbierať už ako žiak základnej školy, keď ho prijali do Detskej rozhlasovej dramatickej družiny Slovenského rozhlasu, kde účinkoval v rôznych rozhlasových hrách. Počas štúdia na vysokej škole začal pracovať v rádiu Koliba (neskôr rádio Okey) ako moderátor spravodajstva. Neskôr ho bolo počuť v správach Rádia Expres. Následne prijal ponuku v rádiu Viva, kde moderoval správy a neskôr robil aj šéfa spravodajstva. Od roku 2008 moderuje v televízii JOJ reláciu Krimi a od roku 2012 ho môžete počuť aj v správach rádia Best FM. Vo svojom voľnom čase sa rád obklopuje svojou rodinou – manželkou a dvoma deťmi, rád sa stretáva s priateľmi, číta knižky a počúva rozhlasové hry. Pavol Michalka nie je žiaden nováčik na poli audiokníh – v roku 2014 nahovoril napríklad audioknihu Jedz a behaj.

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 02:35