StoryEditor

Mýtus padol. Rukavice na nohy dostali stopku

26.05.2015, 17:19

Ste bežec, ktorý zaplatil okolo 100 USD za pár smiešne vyzerajúcich barefoot topánok? Ak by ste nevedeli, to sú tie s jednotlivými prstami.  Aj vy ste sa pre ne rozhodli, pretože tvrdili, že je vedecky dokázané, že pomocou vašich topánok  „budú vaše nohy silnejšie a zdravšie“?

Vibram, spoločnosť vyrábajúca 5-prstové topánky, vyriešila viacročný skupinový súdny spor, ktorý podali zákazníci. Tí, mierne povedané, spochybnili tvrdenie spoločnosti, že barefoot bežecké topánky by im mohli zlepšiť zdravie. Výrobca topánok vyplatí až 3,75 mil. USD. Zaplatí totiž istú čiastku každému, kto si kúpil pár ich prstových topánok od marca 2009.   

Možno ešte dôležitejšie je, že Vibram bude musieť vziať späť svoje zdravotné tvrdenie o tom, že minimalistické topánky boli roky vyrábané kvôli prínosu pre beh, pretože mali napodobniť beh naboso. Súd požadoval spoľahlivý vedecký dôkaz, ktorý ale pre barefoot topánky firmy Vibram neexistuje.

Američania kúpili viac ako 70 miliónov párov barefoot topánok

Predaj topánok Vibram vyletel nedávno, hlavne po uvedení  kultovej knihy Born to Run na trh v r.2009. Táto kniha bola považovaná bežcami za „barefoot manifest“, hoci jej autor McDougall hovorí, že to tak absolútne nebolo. „Nie je to tak, že by som bol zástancom chôdze naboso, ja som skúmal bežecké topánky, pretože skutočne dôkazné bremeno je v bežeckej obuvi,“ hovorí McDougall.

Spoločnosť Vibram zverejnila zoznam prínosov týchto topánok pre zdravie vo februári 2013:

- Silnejšie svaly na chodidlách a dolných končatinách,
- Zväčšenie rozsahu pohybu členkoch, chodidiel, prstov
- Stimulácia nervových funkcií dôležitých pre rovnováhu a pohyblivosť
- Eliminujú dvíhanie päty pre vyrovnanie chrbtice a zlepšujú postoj 
- Dovoľujú prirodzený pohyb nôh a tela

Existuje iba málo štúdií o výskyte zranení pri používaní tradičných a barefoot bežeckých topánok a žiadna z existujúcich nepresvedčila americký súdny tribunál. To je dôvod, prečo Vibram bude musieť vycúvať z reklamovaných tvrdení o výhodách  a vyplatiť zopár miliónov dolárov bežcom, ktorým sľúbili zdravšie nohy. 

 

 

Článok je prevzatý zo servera www.vox.com

 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
15. apríl 2024 13:48