StoryEditor

Zbraň, ktorou budete zdolávať osobné rekordy

01.08.2015, 16:45

Na rýchlych cestných pretekoch nie je veľa príležitostí, ako si vďaka vybaveniu pomôcť k dosiahnutiu lepšieho času. Jediné, na čom naozaj záleží, je čo najnižšia hmotnosť. Pri tempe na hranici možností môže pomôcť každý gram. Veľmi vysokú latku v tomto smere nasadilo Mizuno so svojimi ultraľahkými cestnými teniskami Wave Ekiden 9.

Mizuno patrí medzi výrobcov, ktorí veľmi výrazne oddeľujú ázijský, európsky a americký trh. Vďaka tomu sme v našich končinách až doposiaľ prakticky nemali možnosť stretnúť sa značnou časťou produkcie tejto japonskej značky. 

Reč je predovšetkým o veľmi zaujímavých teniskách s váhou hlboko pod 200 gramovú hranicu, medzi ktoré patrí aj deviata generácia modelu Wave Ekiden, ktorý sa však od jesene objaví aj na pultoch našich bežeckých obchodov.

Wave Ekiden 9 sa so svojou váhou neuveriteľných 135 gramov vo veľkosti UK8 okamžite zaradil medzi najľahšie dostupné pretekárske modely a pridáva k tomu hneď niekoľko zaujímavých konštrukčných i funkčných vlastností. 

Na rozdiel od väčšiny konkurenčných tenisiek v tejto váhovej kategórii u Ekiden nejde len o prepracované atletické tretry, ale o plnohodnotné bežecké tenisky. Aj napriek nízkej hmotnosti, výške v päte iba 15 mm a 5 mm drop v Ekiden nechýba vlnová doska, na ktorej Mizuno postavilo svoje tlmenie bežeckých topánok. 

Snímka: autor, rungo.idnes.cz

Táto doska je síce oveľa kratšia a je vyrobená z výrazne mäkšieho materiálu, než na čo sme zvyknutí z tlmenejších a ťažších tenisiek, ale v kombinácii s novšou generáciou tlmiacej peny u4ic poskytuje až prekvapivo pohodlné tlmenie.

Vďaka tomu nájde Wave Ekiden uplatnenie nielen na krátkych dráhových pretekoch, ale tiež na cestných akciách, pri ktorých sa skúsenejší bežci s dopadom na stred chodidla v týchto teniskách nemusia obávať ani polmaratónskej trate. 

Ďalším pomerne unikátnym faktom je prítomnosť vyberateľnej stielky, ktorá obvykle býva u takto ľahkých a špecifických tenisiek vnútri vlepená. Zatiaľ čo pri vlepenej stielke sa nemusíte báť posúvania vo vnútri tenisky v zákrutách, alebo pri behu naboso, aj vyberateľný variant má svoje výhody. Najväčšou z nich je možnosť nahradiť ju ortopedickou vložkou, ak nejakú vo svojich bežeckých teniskách používate.

Strihovo je Ekiden typické Mizuno s pevnou pätnou miskou, strednou časťou tesne obopínajúce chodidlo a veľmi širokým priestorom pre prsty v špičke. Vďaka tomuto tvaru bude Ekiden najviac vyhovovať bežcom so širokým tvarom chodidla, alebo vysokým priehlavkom, pre ktoré je väčšina ostatných tenisiek príliš úzka. 

Materiál na zvršku korešponduje s hmotnosťou tenisky a je z veľmi tenkej a takmer priehľadnej sieťoviny vystužený niekoľkými málo tlačenými prvky okolo priehlavku pre zvýšenie stability. 

Snímka: autor, rungo.idnes.cz

Za zmienku stojí aj podrážka, ktorá je takmer kompletne vytvorená z jemného mikrovzorku. Aj tento spôsob konštrukcie bol zvolený s cieľom stlačiť váhu čo možno najnižšie. Ako vedľajší produkt potom teniska získala vynikajúcu priľnavosť na suchom i mokrom podklade. O tienistú stránku veci sa však stará znateľne nižšia odolnosť proti oderu. 

Mizuno Wave Ekiden 9 sú vyzreté ultraľahké tenisky, ktoré ocenia predovšetkým výkonnostní a ambiciózni bežci, ktorí riešia každý gram svojej výbavy a hľadajú tenisky čo najľahšie, avšak dostatočne pohodlné aj pre stredne dlhé cestné preteky. Na svoje si prídu aj bežci s veľmi širokým tvarom chodidla, ktorému poskytuje zvršok topánky dostatok priestoru. 

Najväčšou nevýhodou tak zostáva veľmi vysoká cena, ktorá sa v odporúčanej MOC vyšplhá nad 115 eur.  Útechou môže byť aspoň fakt, že aj napriek veľmi ľahkej konštrukcii rozhodne nejde o model na jedni preteky, ale dá sa očakávať, že v týchto teniskách môžete plnohodnotne odbehať celú svoju cestnú pretekársku sezónu.

Autor pracuje ako konzultant spoločnosti Triexpert.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 19:13