StoryEditor

Pravda o arašidoch. Je to liek, ktorý vám chutí a dodáva energiu

20.05.2016, 21:20

Arašidy nie sú orechy, aj keď ich za ne považujeme. Ako orechy chutia aj vyzerajú a majú aj podobne prospešné účinky. Vďaka obsahu "dobrých" tukov znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi, posilňujú pamäť aj obranyschopnosť a dokonca pomáhajú pri chudnutí. Podzemnica olejná, ktorej plody sú arašidy, však patrí medzi strukoviny.

Burský oriešok, ako sa tiež arašidy nazývajú, má teda bližšie k fazuli než k orechom. Pôvodným domovom podzemnice olejnej je Južná Amerika, konkrétne Peru a Ekvádor.

S príchodom španielskych dobyvateľov sa rastlina rozšírila po celom svete a dnes sa pestuje aj v subtropickom pásme. Najväčším vývozcom arašidov je v súčasnej dobe Čína, nasleduje India, USA a Grécko.

Liek, ktorý zachutil
Zaujímavé je, že v koloniálnom období sa arašidy pestovali vo veľkom predovšetkým ako krmivo pre zvieratá. Až na prelome 19. a 20. storočia sa presadili ako surovina aj v ľudskej kuchyni. Veľkú zásluhu na ich preniknutí do americkej kuchyne mal George Washington Carver, americký botanik a vynálezca, prezývaný "čierny Leonardo".

Práve tento potomok otrokov vzbudil americké nadšenie pre arašidy. So svojimi spolupracovníkmi vyrobil prvú náhražku mlieka práve z arašidov a vedecky podložil ich blahodarné vlastnosti, a to napríklad aj ako podporného výživného lieku pri liečbe tuberkulózy.

Postaral sa aj o stovky receptov, ako arašidy použiť v kuchyni. Slávne arašidové maslo ale z jeho dielne nepochádza.

To objavili už starí Inkovia a Aztékovia, ktoré ho užívali ako liek a ako prostriedok na rýchle doplnenie energie. V USA ho koncom 19. storočia preslávil lekár John Harvey Kelogg, ktorý ho vo svojom sanatóriu používal ako liek pre neduživých pacientov. Tí čoskoro objavili, že ide o neobyčajnú lahôdku, a začali sa dožadovať vyšších dávok.

Blahodárny tuk, po ktorom sa nepriberá

Arašidy sú energeticky výdatné a sú takmer z polovice tvorené tukom. To však neznamená, že sú nezdravé. Ich zaradenie do jedálnička v rozumnej miere podporuje zníženie hladiny cholesterolu a triglyceridov v krvi, a to bez toho, aby prispievali k zvýšeniu telesného tuku.

Pozor ale na arašidy solené, pražené, obalené v čokoláde a na ich podobné "vylepšenia": tie vám (najmä večer pri televízii) zdravotne nijako neprospejú a sú nielen ozajstnou kalorickou bombou, ale prinášajú aj nevýhody v podobe nechcených pridaných látok (v prípade čokolády polevy napríklad stužených tukov).

Hrsť arašidov na raňajky však pomáha udržiavať v normále aj hladinu krvného cukru. Ak teda plánujete tréning alebo preteky, pred ktorými sa hodláte "nadopovať" jedlom s vysokým obsahom sacharidov, sú raňajky obohatené o burské oriešky dobrou voľbou.

Hoci sa to môže zdať paradoxné, arašidy obsahujú veľa minerálov, ktoré potrebujeme pri zdravom chudnutí, ale aj živiny potrebné pre rast a správnu funkciu svalov. Obsahujú pomerne vysoký podiel bielkovín alebo napríklad horčíka, ktorého účinky na náš organizmus mnohokrát podceňujeme (ale rýchlo si na neho spomenieme, keď nás začnú chytať kŕče).

Z vitamínov nemožno nespomenúť vitamín E, ktorý pôsobí ako antioxidant, a vitamíny skupiny B - niacín, ktorý pomáha udržiavať spomínanú hladinu cukru v krvi, ale má dobrý vplyv aj na pokožku a zažívanie, tiamín, ktorého nedostatok spôsobuje problémy s koncentráciou a pamäťou, a kyselinu listovú, ktorá má priaznivý vplyv na krvotvorbu a ktorej konzumácia je doporučená predovšetkým v tehotenstve, kedy sa podieľa na správnom vývoji nukleových kyselín dieťaťa.

Zázračný všeliek aj alergén

Za znižovaním hladiny cukru v krvi pomocou arašidov ale nestojí len vitamín B. Oriešky obsahujú tiež pomerne vzácnu látku resveratrol, ktorá má okrem protizápalových účinkov aj účinky hypoglykemické.

Zároveň má priaznivý vplyv na kardiovaskulárny systém a podieľa sa na prevencii rakoviny. Najviac tejto látky nájdeme v červenom víne, čo tiež vedie k diskusiám o tom, či práve ona nestojí za dlhovekosťou francúzskych pijanov vína.

Názory odborníkov na blahodárnosť tejto látky sa však rozchádzajú. Neznamená to ale, že by arašidy neboli aj bez nej zdrojom zásadných živín pre organizmus.

Bohužiaľ však sú tiež silným alergénom. Môžu za to práve ich bielkoviny, ktoré majú osobitné usporiadanie, ktoré uľahčuje väzby alergickým protilátkam, a u alergikov môžu spôsobiť závažnú anafylaktickú reakciu.

Alergia na arašidy sa môže prejaviť slzením, vyrážkou, opuchmi alebo hnačkou, ale aj dýchavičnosťou, silným poklesom krvného tlaku a celkovým kolapsom organizmu, ktorý môže viesť až k smrti.

Alergiou však trpí asi pol percenta populácie a vo väčšine prípadov sa prejavuje len miernejšími príznakmi.

Arašidy ako zdravá ingrediencia v kuchyni

Domáce arašidové maslo

Jeho výroba je jednoduchá, výsledný výrobok nás vyjde lacnejšie ako v obchode a predovšetkým presne vieme, aké má zloženie. Výsledný produkt je mixom všetkých dôležitých živín a s trochou nadsádzky by sa dal označiť za tzv. "Superfood", teda jedlo s pridanou hodnotou, ktoré nie je ochudobnené o žiadne živiny.

250 g lúpaných nepražených arašidov
3 lyžice panenského kokosového oleja

Postup je jednoduchý: arašidy rozmixujeme v mixéri najemno, pridáme kokosový olej a opäť mixujeme tak dlho, kým sa nevytvorí jemná nátierka. Vznikne základ, ktorý môžeme ochutiť podľa našich preferencií, napríklad namletými kakaovými bôbmi, alebo dosladiť steviou či javorovým sirupom, ak nám maslo príde málo sladké.

Mrkvový šalát s arašidmi

Ľahko sladkokyslý šalát je ideálny aj ako alternatívna príloha k mäsu alebo len tak na desiatu. Vďaka obsahu beta-karoténu v mrkve je ideálny práve teraz, keď už slniečko začína opaľovať, ale naša pokožka ešte nie je na lúče dostatočne pripravená.

        6 mrkví
        1 cibuľa
        hrsť arašidov
        1 chilli paprička
        1 lyžica hnedého cukru
        olivový olej
        šťava z polovice citróna
        štipka soli

Nahrubo nastrúhanú mrkvu zmiešajte s nasekanými arašidmi a cibuľou. Pripravte si zálievku z približne troch lyžíc oleja, cukru, nasekané chilli papričky a soli a citrónovej šťavy a dôkladne premiešajte s mrkvovou zmesou.

Bazalkové pesto s arašidy
Táto zmes vydrží vo fľaštičke v chladničke dlho a má širokú škálu využitia - ako zálievka na šalát, na dochutenie nátierok, ale predovšetkým na cestoviny. Tradične sa do pesta dávajú píniové oriešky, ale vyskúšať môžete aj iné ingrediencie. Jemný variant s arašidmi určite za pokus stojí.

        100 ml olivového oleja
        6 lyžíc strúhaného parmezánu
        asi 50 g listov bazalky
        hrsť arašidov
        2 strúčiky cesnaku
        štipka morskej soli
        lyžička sezamových semienok

Všetky ingrediencie okrem semienok nasypeme do nádoby (cesnak dopredu vymiešame s trochou morskej soli), zalejeme trochou oleja a rozmixujeme najemno. Stále mixujeme a postupne pridávame zvyšný olej. Nakoniec prisypeme sezamové semienko a už iba premiešame.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 15:28