StoryEditor

Neuveriteľný moment v triatlone. Olympijský víťaz priniesol do cieľa svojho brata, ktorý takmer skolaboval

19.09.2016, 16:26
Autor:
idnesidnes

Neuveriteľné vyvrcholenie mali majstrovstvá sveta triatlonistov, ktoré ovládol Španiel Mario Mola o iba štyri body pred Britom Jonathanom Brownlee.

Mladší z hviezdnej bratskej dvojice pritom v posledných pretekoch deväťdielneho seriálu v mexickom Cozumeli mieril za víťazstvom a druhým titulom v kariére, lenže zhruba pol kilometra pred cieľom v horúčave skolaboval.

Za ním bežiaci brat Alistair mu pomohol na nohy, vzal ho okolo ramien a pomohol mu doraziť do cieľa na druhom mieste. Medzitým sa však pred oboch súrodencov dostal Juhoafričan Henri Schoeman.

Bronzový medailista z olympijských hier v Riu, ktoré ovládli práve Brownleeovci, vyhral preteky majstrovstiev sveta prvýkrát. Jonathanovi Brownleemu sa tak o malý kúsok nepodarilo vymazať manko 235 bodov na Molu, ktoré mal pred pretekmi.

Dvadsaťšesťročný Španiel dostal na trati správy o stave svojho súpera a vybojoval piate miesto, ktoré mu zaistilo premiérový titul po druhých priečkach z minulých dvoch rokov. Na tróne vystriedal krajana Javiera Gómeza, víťaza posledných troch ročníkov svetového šampionátu.

"Takto som vyhrať nechcel. Našťastie som sa dostal medzi najlepšiu päťku, keď Jonny nevyhral,​ ​"uviedol Mola.

"Aby som povedal pravdu, myslel som, že Alistair tam bude, aby Jonnymu pomohol. Hovoril som si, tak holt budem zasa druhý, ale budem aspoň bojovať až do konca. Keď som počul, že Jonny je na tom zle, hovoril som si: musíš! Chceme, aby sa všetci dostali do cieľa v poriadku, ale taký je triatlon," komentoval problémy majstra sveta z roku 2012.

Španieli po pretekoch žiadali diskvalifikáciu Jonathana Brownleeho kvôli nedovolenej pomoci, ale rozhodcovia protest zamietli.

"Stalo sa mi to isté pred niekoľkými rokmi v Londýne. Spomínam si, že som bol na druhom mieste a potom som bol opäť pri vedomí a niekto mi hovoril, že som desiaty," povedal Alistair Brownlee.

"Vôbec som nevedel o všetkých tých ľuďoch, čo sa predo mňa dostali. Tak som prisahal, že ak by sa to stalo niekomu inému, pomôžem mu do cieľa. Je to hrozné, keď sa zložíte na poslednom kilometri, kde nie je žiadna lekárska starostlivosť. Je to nebezpečné," uviedol dvojnásobný olympijský víťaz a majster sveta z rokov 2009 a 2011.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
13. apríl 2024 22:20