StoryEditor

Matej Tóth sa zapojil do unikátneho projektu. A vyzýva Slovákov

23.10.2016, 21:24
Autor:
redred

Liga proti rakovine tento rok už po sedemnásty krát realizuje projekt s názvom „Týždeň proti rakovine“.

V rámci neho opäť prichádza s preventívnou kampaňou, prostredníctvom ktorej chce opakovane ľuďom pripomínať dôležitosť starostlivosti o svoje zdravie.

Týždeň proti rakovine sa začal 10. októbra a vyvrcholil tradične piatkovým Dňom jabĺk, ako aj ďalšími zaujímavými sprievodnými podujatiami. 

„Spravme krok ku zdraviu“

Preventívna kampaň v rámci Týždňa proti rakovine vychádza z inovovaného Európskeho kódexu proti rakovine, ktorého úlohou je verejnosti ponúknuť dvanásť tipov, ako sa človek môže vyhnúť vzniku nádorového ochorenia. Jedným z týchto bodov je aj zabezpečiť si pravidelnú dávku pohybu – dôležitého faktora prevencie. Práve naň je kampaň zameraná.

S výzvou “Spravme krok ku zdraviu” motivuje ľudí, aby viac času denne venovali pohybu v jeho najprirodzenejšej podobe – chôdzi, ktorá pre zdravie človeka ponúka množstvo benefitov, je nenáročná a okrem pevnej vôle a odhodlania nič nestojí. Ponuku stať sa tvárou kampane prijal aktuálny olympijský víťaz v rýchlej chôdzi – Matej Tóth.

Liga proti rakovine a Matej Tóth 10. októbra, kedy celá kampaň odštartovala, spoločne vyzvali Slovensko: „Prejdite spolu za mesiac toľko krokov ako Matej za rok.“ Ten urobí za jeden rok približne 10 miliónov krokov, čo nie je málo, no keď sa spojí celé Slovensko, môže sa podariť toto číslo prekonať. A každý človek zapojený do výzvy tak urobí niečo pre svoje zdravie.

Ľudia sa môžu zapojiť do výzvy počas celého mesiaca a svoje “nachodené” kroky si vedia vymeniť za skvelé odmeny a zľavy od našich „krokopartnerov“. Zapojiť sa do výzvy je možné prostredníctvom internetovej stránky www.krokkuzdraviu.sk, kde sú k dispozícii aj všetky potrebné informácie súvisiace so samotnou kampaňou.

Ľudia sa môžu na stránke zaregistrovať a následne prostredníctvom mobilnej aplikácie iHealth pre operačný systém iOS a aplikácie Google Fit pre operačný systém Android sa bude zaznamenávať počet urobených krokov. Tie sa od všetkých prihlásených používateľov aplikácií spočítavajú. V momentálnom štádiu kampane sa nám spoločne s Ligou proti rakovine a Matejom Tóthom podarilo prekonať 10 000 000 nachodených krokov nášho olympijského víťaza a kráčame ďalej. Krokov ku zdraviu predsa nie je nikdy dosť.  

OnkOlympiáda a workshop pre študentov
V rámci Týždňa proti rakovine sa uskutoční aj niekoľko zaujímavých sprievodných podujatí. Po úspešnom prvom ročníku športovo-vzdelávacích aktivít pre onkologických pacientov pod názvom OnkOlympiáda sa tento rok konal aj jej druhý ročník. OnkOlympiáda sa uskutočnila v dňoch 14.10. až 16.10. a zúčastnilo sa jej približne 120 pacientov. Pre účastníkov sa pripravil balík prednášok na tému Pohyb a zdravie, a samozrejme súťaže v niekoľkých športových disciplínach ako sú boccia, floorball, hod na kôš, penalta či švihadlo. Počas celého športového podujatia pacienti ukázali, že sa aj napriek ťažkej chorobe nevzdávajú a ich život vie byť hodnotný a aktívny.  

Paralelne s OnkOlympiádou sa konal aj workshop pre študentov škôl, ktoré sú zapojené do Onkologickej výchovy Ligy proti rakovine. Z každej spolupracujúcej školy sa workshopu môžu každý rok zúčastniť dvaja študenti a jeden pedagóg, pre ktorých sú taktiež pripravené zaujímavé prednášky s odborníkmi na tému Pohyb a zdravie.


Deň Jabĺk
Tretím sprievodným podujatím v rámci Týždňa proti rakovine je už tradičný piatkový Deň jabĺk, ktorý sa tento rok uskutočnil 14. októbra. V Bratislave a v sídlach pobočiek LPR na Slovensku bolo možné nájsť dobrovoľníkov rozdávajúcich jablká ako symbol zdravej výživy. Spoločne s jablkami sa rozdávali aj letáky o prevencii a Európskom kódexe proti rakovine, ako aj ďalšie informačné brožúrky pripravené Ligou proti rakovine.
 

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
20. apríl 2024 01:46