StoryEditor

Česká olympijská víťazka v behu na lyžiach: Bojovala som s armádou nadopovaných, neboli to len Rusi

06.01.2017, 23:00
Autor:
idnes.czidnes.cz

K horúcej téme o dopingu v športe prehovorila aj legendárna česká bežkyňa na lyžiach a olympijská víťazka z Turína Kateřina Neumannová.

V relácii Kauza dňa na Rádiu Impuls spomínala na ťažkosti pri pretekoch s nadopovanými súperkami. Prezradila, že nešlo iba o ruské pretekárky.

V Rusku to bolo organizované najviac

Bývalá elitná bežkyňa na lyžiach Neumannová spomínala okrem iného na to, že sa pokúšala nadopované súperky poraziť vlastnými silami.

Dodala tiež, že nelegálnymi podpornými prostriedkami si pomáhali športovci naprieč celou Európou.

"To, že som pretekala v dobe, ktorá bola poškodená, alebo šport bol poškodený dopingom, je realita. Samozrejme, s odstupom času to bolo zreteľné," povedala Neumannová s tým, že nedopovali iba Rusi.

"Myslím, že v Rusku to bolo naozaj organizované, išli v tom celé tímy. Na druhej strane, už v čase, keď ja som pretekala, tak boli chytení Fíni, teraz sú problémy okolo Estóncov, hovorilo sa aj o ďalších národoch, ale povedala by som, že v Rusku to bolo organizované najviac."

Porazilo aj nadopované súperky

Neumannová ďalej dodala, že sa jej niektoré nadopované protivníkov podarilo poraziť.

Kateřina Neumannová hovorila aj o aktuálnej situácii medzi mladými lyžiari.

Výsledky majstrovstiev sveta juniorov podľa nej naznačujú nedostatok nadaných lyžiarov. Súvisí to podľa nej s podmienkami v Česku.

"Ja by som povedala, že to je viac vecí dohromady. Deti máme stále rovnaké, tie klimatické podmienky samozrejme nemáme ako severania, ale tie som nemala ani ja ani Lukáš Bauer a ďalší dobrí lyžiari, takže ja si proste myslím, že sme trošičku zaspali dobu a jednoducho sa neurodila generácia, to sa stáva," uzatvára Neumannová.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/behy, menuAlias = behy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
19. apríl 2024 07:49