StoryEditor

Ja, beh a astma...

13.05.2009, 21:01
Behávam skoro každé ráno popri Draždiaku v Bratislavskej Petržalke, a tak si udržujem svoje telo v stálej kondícii. Pravidelný pohyb je pre človeka veľmi dôležitý, dodáva mu silu a energiu. No ako rekreačného bežca by ma nikdy nenapadlo, že práve mne diagnostikujú ťažkú prieduškovú astmu.

Ide momentálne o jednu z najrozšírenejších civilizačných chorôb. Prvé príznaky sa prejavili v jarnom období, zväčša večer, v podobe záchvatov suchého kašla a sťaženým dýchaním pri behu, no neprikladala som tomu veľkú váhu, keďže moja túžba športovať bola silnejšia. Teraz už viem, že som urobila chybu. Neskôr sa však suchý kašel začal stupňovať. Ozýval sa ráno, večer a nevyhnutnou súčasťou môjho života sa stal zvlhčovač vzduchu, bez ktorého si dnes svoj život už neviem ani predstaviť.  V jedno pekné, slnečné ráno som sa opäť vybrala behať. Po prvom kilometri som začala pokašliavať, pri treťom kilometri sa pridružila aj nádcha. Skončila som na začiatku štvrtého kilometra so záchvatom kašla, opuchnutými očami a nádchou. Ihneď som sa vybrala k lekárke. Absolvovala som sériu rôznych odborných vyšetrení. Začalo to odberom krvi, testom u alergológa, imunológa, RTG hrudníka a skončilo spirometrickým vyšetrením. Diagnóza znela: ťažká priedušková astma.

Keby som si dávala vtedy pozor a zachytila už prvé príznaky, dnes som mohola behávať každé ráno a nie zápasiť s ťažkou astmou.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 07:49