StoryEditor

Hatfield Broad Oak 10k

27.05.2009, 00:54
Takze, ako som slubil, pisem prvu spravu o behani v UK. Aj ked o den neskor :P.

Takze, ako som slubil, pisem prvu spravu o behani v UK. Aj ked o den neskor :P.

V pondelok 25/05/2009 som sa zucastnil 10km preteku v dedinke Hatfield Broad Oak, ktora sa nachadza v Essexe, zhruba tak na polceste z Londyna do Cambridge, trosku blizsie k Londynu.

Posudte sami:

Znacka A je Hatfield Broad Oak

 

Posledny majovy pondelok je v Anglicku Bank Holiday (statny sviatok) nazyvany Spring Day a vynimocne vyslo aj pocasie. Minuly rok vraj lialo ako z krhly a tento rok bola rovnaka predpoved, ale “rosnicky” sa trosku splietli a tak sme mali idealne bezecke pocasie – pod mrakom, mierny vanok.

 

Toto podujatie bolo vyborne zabezpecene zo strany usporiadatelov.

Start bol o jedenastej a my (ja + spolubezec a zaroven sofer Danny) sme dorazili pomerne zavcasu, nie ako pred dvoma tyzdnami s Colinom na desiatku v Newporte pri Saffron Walden, kde sme dorazili na poslednu chvilu – o tomto preteku napisem clanok nabuduce. Parkovisko bolo na luke a kym sme sa dostali na miesto, presli sme okolo siestich marsalov (usporiadatelov), ktori sa spajali vysielackami a mavali na auta ako keby boli na letisku :-).

 

Mali sme dost casu na to, aby sme skontrolovali miesto startu, vratili sa spat, rozcvicili sa, pokropili miestne stromy…a hura na start. Tam sme stretli este dalsieho kolegu Aarona z nasho klubu Walthamstow AC a tiez Erica - kolegu spolubezca zo spolocnych sobotnych intervalovych treningov, ktory vsak beha za Orion Harriers. Eric sa zucastnil aj minuly rok, tak nam trosku priblizil trat a potom sme uz kecali o comkolvek, aby ubehol cas do startu.

 

Kedze sa zucastnilo vyse 1200 bezcov, organizatori rozdelili startove pole podla predpokladanych casov a ja som sa siel minutku pred startom poslusne zaradit do skupiny sub40, pretoze som dufal, ze sa mi opat podari dostat pod 40 minut a mozno este aj vylepsit svoje PB 39:42. Ale to bola chyba. Mal som ostat vpredu, no kto mohol tusit, ze sa predo mna nahrnu tolki pomali bezci? Trvalo mi 29 sekund, kym som sa dostal na koberec a pred sebou som videl masu ludi, ktori sa “vliekli” trosku inym tempom ako som chcel bezat ja. Zacal teda velmi hekticky prvy kilometer, v ktorom som bezal slalomovym systemom od jednej krajnice k druhej, aby som sa mohol trosku predrat dopredu. Navyse to bolo bezane este aj fartlekovym sposobom, pretoze som obcas musel uplne pribrzdit, inokedy zase sliapnut na plyn aby som sa predral cez medzeru skor ako tam skoci niekto iny :0).

Po kilometri sa to ale ustalilo, bezecke pole sa zuzilo a uz sa dalo obiehat bez obmedzeni, navyse som sa dostal medzi bezcov, ktorych som uz tak rychlo neobiehal a niektorych uz som neobehol vobec.

 

Trat je velmi zaujimava a bezec sa na nej rozhodne nenudi. Az po siesty kilometer je to viac-menej rovina. Po vybehnuti z mestecka (resp. dedinky) sa bezi po asfaltke pomedzi polia, cesta ma kazdu chvilu mierne zakruty, co je podla mna lepsie ako cumiet na niekolko-stometrovu rovnu cestu. Okolo piateho km sa dostavame spat do Hatfield Broad Oak a od siesteho km to zacina – stupanie :-). Po siedmy km mierne, ale nepretrzite, od siedmeho po osmy to este pokracuje s tym, ze uz sa to obcas strieda aj s kratsimi rovinkami. Na cca osmom km sa karta obrati a do ciela sa uz len klesa.

 

Pomaly sa blizim k cielu, posledne dva az tri km stupnujem tempo, na zaver este dokonca tristometrovy sprint a hura, mame to za sebou. Este skor ako zacnem lapat po dychu, skontrolujem cas a….bingo! 39:08 – moj novy osobak. Hned sa to lahsie rozdychava 8). Ochotne si beriem ponuknutu flasu vody od usporiadatelov, vraciam cip a na zaver si vyzdvihnem pamatne tricko. Potom uz len easy jogging, najdem Dannyho a obaja ideme spokojne domov, samozrejme s medzizastavkou na pivo, bez toho by to nebolo ono. Dali sme si po dve pinty IPA od Greene King Brewery. Mnam! Nakoniec uz len cesta domov.

 

Este take moje male zhrnutie na zaver.

Pretek bol velmi dobre zorganizovany, napriek masovej ucasti (zrejme uz ma svoju tradiciu). Videl som na starte cisla cez 1200. Do ciela dorazilo 1119 ucastnikov.

Zvladnute bolo organizacne hadam uplne vsetko. Zacalo to usporiadanim a smerovanim prichadzajucich aut na parkovisku. Vyclenene na to boli dokonca az dve luky (my sme parkovali na tej blizsie k startu :o)).

Premavka bola uzavreta pocas celych pretekov, takze traffic free preteky si uzili aj ti najpomalsi. To sa mi tu v UK paci najviac, ze sa na start nehanbia postavit bezci a bezkyne rozlicnych vykonnosti. Posledny ucastnik, ktory dokoncil pretek mal cas  1h48min.

Kilometrovniky boli na kazdom km a dokonca bolo pred cielom oznacene aj 800m, 600m, 400m a 200m do ciela. Vsetky tabule boli jasne viditelne a dostatocne velke.

V cieli obligatorna flasa vody a pamatne tricko. Danny sice tvrdil, ze by mohlo byt aj funkcne, ale mne staci aj bavlnene :D

Na trati som zaregistroval dve obcerstvovacky na kotrych boli plastove kelimky s vodou. Pocas desiatky je vodu nepijem, ale predsa len som ich vyuzil a vylial si vodu na hlavu.

Vysledky som na ich webstranke objavil hned ako som dorazil domov.

Musim tiez pochvalit miestnych domorodcov, ktori robili dobru atmosferu pocas celych pretekov. Dokonca aj mimo hlavnu cast dediny, ked sme bezali okolo nejakej samotky, alebo len okolo dvoch-troch domov, ludia stali vonku, tlieskali a povzbudzovali.

Rozhodne nelutujem, ze som sa tohto preteku zucastnil a 12 libier (startovne) povazujem za velmi rozumnu cenu a kazdemu tento zavod do buducnosti odporucim.

Neviem ci to tu mozem uviest, ale tu je ich website: http://www.hbo-10k.org.uk/a/index.html

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 14:11