StoryEditor

Nedobrovolny maraton

04.08.2009, 13:49
No to som dopadol. Som si myslel, ze to bude nejakych 25 km a ze mi to bude ako objemovy trening stacit. ako objemovy trening mi to stacilo, ale zdaleka to nebolo len 25 km...
Bolo to takto. S rodinkou sme na navstevodovolenke v Dubovej (pri Modre). No a cez vikend, konkretne v sobotu, som sa mal stretnut so spoluziakmi na Pajstune. Tak som si povedal, ze v ramci treningu si tu vzdialenost z Dubovej na Pajstun odbehnem. Aj tak je kriza, tak aspon usetrim nejaky ten cent, ked tam pojdem peso a nie nejakym dopravnym prostriedkom.
Chyba lavky. Zabudol som si totiz z domu na Dubovu zobrat mapu, aby som mal aspon paru, ako je to daleko. Teraz to uz viem, mam to v nohach :)
Vedel som ze z Fugelky (na dubovej) vedie do karpat zlta trasa, ktorou som dufal, ze sa dostanem na hreben karpat a potom ze z hrebena jednoducho odbocim na Pajstun.
Vyrazal som v sobotu naobed (asi 30 stupnov v tieni) a bol som vdacny za tien stromov v lese. Nebral som si so sebou ziaden proviant, bol som presvedceny, ze pezinska baba je tak hodinku, mozno hodinku aj stvrt, behu daleko a tam som si chcel kupit aj pitie aj nejake sladke zasoby energie.
Na Fugelke turisticka znacka hlasila Cermak 2:00. Myslel som si, ze Cermak je tak na 2-3 hvizdy od Baby a ze ked uz budem na Cermaku, akoby som bol na babe. Chacha. Ked som po 45 minutach dobehol na Cermak a pripojil sa na cervenu, skoro som odpadol. Pezinska baba 2:40 a to este cez Skalnatu. Bohuzial Skalnata sa mi vybavila v pamati (isiel som tade raz v zivote aj ked opacnym smerom). Vtedy to bol kolmy zostup, teraz naopak, kolmy vystup. Takze som pekne krasne prestal bezat a hladal chyty a stupy :), aby som vyliezol bez ujmy hore. Zhora bol krasny vyhlad ale uz mi zacinalo vysychat v hradle. Tak som sa pobral dalej. V case 1:50 od zaciatku cesty som dorazil na Babu. Sadol si do bufetika, kupil 2 pollitrove flase mineralky (aj sledke tycinky), jednu som hned stiahol a druhu som si zobral na cestu.
Od baby to uz islo pomalsie, prudke stupania som len vykracal, miernejsie vybehol ale postupne toho kracania bolo stale viac. Po 3,5 hodinach volam spoluziakom, ze este som na ceste a este len na kozich chrbtoch. Ze ci maju mapu, nech ma znaviguju. Ako spravni geografi, nikto z nich mapu u seba na moju smolu nemal, tak som siel dalej. Najlblizsi vyznamny bod Biely kriz (podla tabul) som si bol isty, ze je uz za bodom kde treba odbocit. Asi v strede medzi kozim chrbtom a bielym krizom vedie krizom na hreben asfaltka. Pamatal som si, ze ked som kedysi siel po karpatoch na biku, tak som nejakou asfaltkou presiel az do Borinky. Tak som sa vybral asfaltkou dole, po asi pol kilometri som stretol partiu cyklistov, ktori mi potvrdili, ze cesta vedie do Borinky (co vlialo torsku nadeje do mojich unavenych noh) ale ze na najblizsej krizovatke musim odbocit dolava. krizovatka bola za cca 200 m a vobec sa mi nepacila. Dolava znamenalo dohora, zatialco doprava bolo dole. No ale uveril som odporuceniu a vybral sa dolava. Tam som uplne zmoreny peskoval raz hore raz dolu, obcas som si od unavy sadol na cestu, ze zavolam, nech pre mna pridu autom, ale ta cesta bola uplne mimo signal. Takze som sa opat musel zdvihnut a kracat dalej.
Ked som "vstupil do signalu", hned mi pipla SMS, ze zmeskany hovor. Volam a zistujem ze do Borinky je este cca 4 km po ceste. Zavelil som ostatnym, nech necakaju na pajstune ale nech idu dolu do krcmy, kde sa stretneme. Po dalsej mucivej tristvrte hodinke som si s ostatnymi dal pivo v krcme a mohol som ist domov. Ostatni tam boli uz od obeda a cakali ich dalsie povinnosti, takze nemali uz cas a chut vysedavat v krcme a venovat sa mi.
Tak mi treba, priste si velmi dobre pozriem mapu, ked sa niekam vyberiem na dlhsi vylet. Esteze Pista, tohto casu slameny vdovec, mal dost casu ma zobrat autom do Dubovej, kde ma cakala rodinka. Babka si najskor myslela ze som napity a potom sa dobre pobavila na tom aky som krepy :)
Ak by vam niekedy napadlo ist behom z Dubovej na Pajstun, tak vedzte, ze to nie je 20-25 km, ale ze ta vzdialenost je blizsia maratonu.
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 17:00