StoryEditor

Forerunner 405 HRM Recenzia

04.09.2009, 14:08
Forerunner 405 používam intenzívne od mája tohto roku takmer výlučne na beh (nie orientačný). A zatiaľ môžem s mojimi „hodinkami“ vyjadriť veľkú spokojnosť. Tak ako snáď každý z nás s podobným zariadením, aj ja som sa s ním musel nejaký čas zoznamovať, učiť sa s ním pracovať a snažiť sa pochopiť ako funguje. Dnes môžem povedať, že to čo potrebujem mám slušne zvládnuté a práca so 405-kou je pre mňa veľmi príjemná. Jediné čo významne ľutujem je, že sme nemali takéto čosi k dispozícii v období mojej aktívnej pretekárskej kariéry pred cca 20 rokmi...

Dizajn

Z môjho pohľadu veľmi decentný, príjemný vzhľad, určite viac lahodí mojej duši ak sa takéto zariadenie podobá viac hodinkám ako nejakému ovládaču odpaľovacieho zariadenia. K zvoleným farbám (čierna, zelená a pri najnovšom modeli modrastá) nemám najmenšie výhrady. Jediné čo mi ešte trochu prekáža je ich „tvrdosť“ (pochopíte o čom hovorím ak si ich nasadíte na ruku) a relatívna masívnosť. Tá je ale vzhľadom na to, čo takéto čudo všetko obsahuje, v dnešnej dobe asi dosiahnuteľné maximum.

 

Hmotnosť

Na prvý raz sa mi zdali ťažké, ale veľmi rýchlo som si zvykol. Skutočne, toto je rušivý moment možno len „na prvé počutie“.

 

Displej

Veľmi slušný; kontrast, veľkosť, rozloženie údajov postačuje účelu. Malú výhradu mám len k trom možným obrazovkám voliteľných údajov. Je to možno len moje špecifikum, ale predpokladám, že len málo z nás potrebuje sledovať počas behu 9 a viac údajov, ktoré sú naviac rozložené na 3(4) obrazovky. Kontrast a veľkosť displeja umožňuje podľa mňa umiestniť na jednu obrazovku 4 údaje (čo asi pre väčšinu z nás postačuje) namiesto možných troch a potom sa netreba preklikávať viacerými obrazovkami.








Ovládanie

Pre niektorých asi kameň úrazu. Ja som sa s tým celkom zžil, aj keď od niektorých mojich priateľov počúvam k ovládaniu asi najviac sťažností. Čiastočne pomôže nastavenie citlivosti, ale hlavne ovládanie rámu môže byť občas záber na psychiku Podľa mňa aj tu platí, že tréningom sa to značne vylepšuje.

 

Batéria

S ňou mám trošku problém. Jednak v tom, že veľa s GPS nevydrží. Niekto mi vravel, že by mala držať 9hod so zapnutým GPS, mne sa to ale nepotvrdilo. Zároveň odhad % nabitia batérie je často asi značne zavádzajúci. Je to podľa mňa len odhad, ktorý závisí od toho, v akom prostredí športujete. Často sa mi stalo, že 50% nabitá batéria nevydržala 2hod tréning, inokedy zase 25% vydržala v pohode.


Nastavenia

Až na maličkú výhradu v časti Displej a nemožnosti zmeny obrazovky virtuálneho partnera (aspoň ja som na to neprišiel) sú bez chyby. Veľmi flexibilné nastavenie a prenastavenie s veľkým množstvom údajov na výber uspokojí podľa mňa každého.


Funkcie (vybrané)

Virtuálny partner – výborná vec. Na rozdiel od vášho životného partnera, tento ide s vami behať vždy keď chcete, kam chcete a vydrží až do konca. Nefrfle, len ticho poukáže na vašu momentálnu „nadvýkonnosť“, prípadne že ste boli pred behom väčší hrdina ako práve teraz ukazujete. Keď budete náhodou v lepšej ako predpokladanej forme a virtuálny partner nebude stačiť, jednoduchým „otočením“ displeja zvýšite jeho rýchlosť. Mimochodom moja skúsenosť hovorí, že je to presnejšie ako si navoliť sledovanie okamžitej rýchlosti.

 
Intervalový, prípadne zložitý tréning – výborná vec, tiež. Nastavíte si vzdialenosti, časy, rýchlosti, prípadne výšky pulzu, ktoré chcete dosahovať. Váš Forerunner bude všetko sledovať. Upozorní vás na blížiaci sa koniec medziklusu, odpočinku, úseku ktorý bežíte, akustickým signálom a na displeji aby ste zrýchlili/spomalili, ak máte nastavený interval rýchlosti.

 

GPS

Vynikajúca vec. Bežíte si v princípe kde chcete, GPS sleduje vzdialenosť, nadmorskú výšku, pomôže vám nájsť cestu späť (ak ste si uložili východziu polohu), prípadne ukáže azimut. Problém je ale že sa na neho nemôžete 100% spoľahnúť. Ak beháte v hustom lese prípadne beháte malé okruhy, nerátajte, že vám GPS zmeria vaše 500vky okolo jazera presne. Pripravte sa aj na významnejšie rozdiely. Najprv som bol z toho sklamaný (očakával som 100% presnosť), ale keď pochopíte, čo systém GPS dokáže a čo nie, bude vám to úplne stačiť.

 

Údaje

Množstvo údajov, ktoré zariadenie sleduje a môže zobraziť, v kombinácii s flexibilitou voliteľnosti zobrazenia je úžasná kombinácia. Napr. počas turistickej dovolenky v Tatrách som samozrejme potreboval sledovať iné údaje ako pri napr. intervalovom tréningu. Za pár sekúnd máte na prvej obrazovke namiesto napr. času, pulzu a vzdialenosti (čo používam pri bežeckom tréningu) hodiny, nadmorskú výšku a azimut. Keď sa vám potom stane ako nám, že zablúdite, s mapou a Forerunner 405 ste na značkovanej trase veľmi ľahko a rýchlo (v závislosti ako veľmi ste zablúdili a ako rýchlo dokážete turistikovať .

 


Software

Toto je moje potešenie. To čo vám váš Forerunner zaznamená jednoducho cez pribalené USB zariadenie načítate do vášho počítača. A tam si takto môžete uchovávať svoje tréningy s nameranými hodnotami ako vzdialenosť, vzdialenosť kola, rýchlosť, pulz, nadmorská výška atď. Celý tréning sa vám zobrazí na jednej obrazovke, ktorú môžete alebo poslať ako obrázok svojmu kamarátovi, prípadne trénerovi emailom hneď po tréningu.

Garmin Traning Center (GTC), tak sa volá tento software, je ale na rozdiel od Forerunnera málo flexibilný, neposkytuje veľa možností úpravy napr. grafu, zobrazenia údajov, tlače, atď. Tu vidím veľký priestor pre Garmin na posun. Forerunner zaznamená množstvo údajov, z ktorými sa príliš veľa v software nepohráte a to je škoda.

GTC ale umožňuje ešte jednu významnú vec (pre užívateľa ale tiež trochu kostrbaté). Naprogramovanie zložitejších tréningov ako sú intervalový, prípadne fartlek. Špeciálne pri posledne spomínanom je veľmi zložité v teréne sledovať koľko ešte v akom tempe máme bežať. V GTC si takýto fartlek naprogramujete, prenesiete do Forerunnera a potom už len počúvate pípanie o blížiacom sa konci toho ktorého úseku, prípadne vás upozorní, že idete rýchlejšie ako ste plánovali, pripomenie, že flákať sa nepatrí.


Garmin ponúka ešte soft, pracujúci na webe Garmin Connect. Nepoužívam ho a tak nemôžem hodnotiť. Počul som ale na neho len chválu.

 

Celkovo

Negatíva

= „tvrdosť“ (dajte na ruku, uvidíte čo tým myslím)

= ovládanie rámu

= batéria

= GTC len v angličtine

= GTC relatívne jednoduchý a trošku kostrbatý

 

Pozitíva

= relatívne malý

= množstvo sledovaných údajov

= nastaviteľnosť a flexibilita

= GPS

= napojenie na PC

= Atď., atď, nechce sa mi všetko vypisovať. Skúste a sami uvidíte.

  

Ľuboš Hrčka


menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 10:30