StoryEditor

Behanie v zime (I.): Držte sa v teple

26.01.2010, 09:52
Dovolím si krátky článok ako reakciu na nadpis.

Držíme sa toho, že sa na tejto stránke píše o bežcoch a čítajú ju bežci, či už profi, alebo rekreanti ako ja.
V článku sa uvádza viacero argumentov s ktorými sa dá iba súhlasiť, pretože chadné počasie, dážď alebo vietor nie sú prekážkou pri behaní.
Áno aj telo na krátke dni reaguje svojským spôsobom- medveďou chorobou, kedy by polovica z nás najradšej zaliezla pod periny.
Súhlasím aj s tým, že v zime sa dá predbehnúť to , čo sa väčšina z ná snaží v teplom období dobiehať na poslednú chvíľu, a to odbúravanie nahromadených buniek tukového charakteru.

Nemôžem však súhlasiť s následným faktom, že silný vietor nás ľahko zbaví zohriatej vrstvy! Hovoríme tu predsa o behaní, ak ak ktokošvek behá, pohybom vytvára energiu, ktorá na jednej strane vytvára teplo pre organizmus ako prirodzenú súčasť metabolizmu a na druhej strane na vznik pohybu a tepla telo spaľuje zásoby energie, čím sa vlastne pri dodržaní určitých podmienok odbúravajú zásoby z telesnej váhy.
Ak sa v článku píše a bol písaný bežcom, každý uvedomelý jedinec vie, že do zimného počasia treba primerané oblečenie, určite nestretnete nikto v mrazoch bežca v krátkych rukávoch a v šortkách!.
Takže rekreačný bežci to vedia zvládnuľ  s termoprádlom, teplákmi či šuštiakovou súpravou, pod ktorou budú aspoň 2 vrstvy tenkého teplého prádla.
V naozaj mrazivých dňoch bude rozumnejšie vybehnúť na svoju obľúbenú tresu až po kvalitnom zohriatí salstva, predíde sa tak prvotnému studenému stresu.
Apropó, kvalitné termoponožky vyjdú do 3- 5 €ur, slušné a lacné termoprádlo vyrába aj v BB fy. Slovenka, Tí z nás , čo majú kontakty , vedia si zohnať termoprádlo z armády :)
Skrátka možností je nepreberne, osobne fitnesscentrum môžem doporučiť na doplnkový pohyb k behaniu v zimnom období po vonku!!
Ešte jedna maličkosť, počas mrazivých tréningov si min 1/2 hodiny pred vybehnutím natrite tvár krémom a pery jelením lojom, predídete nepríjemným popukaniam pier.
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 14:34