StoryEditor

Legendárny Vršatec pred štartom svojho 27. ročníka

21.07.2010, 11:46
Bežecké podujatie uskutočňované uprostred leta pod majestátnymi bralami Vršatca, ktoré si za dobu svojej existencie získalo srdcia vari všetkých svojich návštevníkov vstupuje v nedeľu, 1. augusta 2010 do svojho 27. ročníka.
Bežecké podujatie uskutočňované uprostred leta pod majestátnymi bralami Vršatca, ktoré si za dobu svojej existencie získalo srdcia vari všetkých svojich návštevníkov vstupuje v nedeľu, 1. augusta 2010 do svojho 27. ročníka.
Od roku 1984, kedy podujatie debutovalo, privítalo na svojej náročnej trati takmer tri tisícky pretekárov. Uchvátilo nielen nádhernými scenériami a
vyhliadkovými panorámami otvárajúcimi sa z jednotlivých stanovíšť svojej náročnej trate, ale i neopakovateľnosťou a jedinečnosťou svojej súťažnej atmosféry.
Niet sa čo diviť, že vďaka svojej narastajúcej popularite už v roku 1988 hostilo účastníkov Celoslovenského aktívu rekreačných a kondičných bežcov, v roku 1992 bolo zaradené ako prvé a jediné podujatie zo Slovenska do novovznikajúceho, ešte sa len formujúceho Československého pohára behov do vrchu, stalo sa základným pilierom domácej pohárovej súťaže a najstarším vrchárskym podujatím na Slovensku. Takmer pravidelne bolo súčasťou kvalifikačných bojov o česť obliecť reprezentačný dres na podujatia európskeho a svetového významu, veľakrát figurovalo ako dejisko domácich vrchárskych šampionátov. Najväčšieho uznania sa mu však dostalo na prelome tisícročí, v magickom roku 2000, kedy na trati svojho sedemnásteho ročníka po prvý raz privítalo medzinárodné, viac ako päťstočlenné štartovné pole účastníkov svetovej predpremiéry veteránskeho šampionátu v behu do vrchu, podujatia dnes v športovom svete známeho pod názvom WMRA Masters World Mountain Running Championships,
Štart nedeľného podujatia pod Vršatcom, tradične zaradeného do dlhodobého seriálu Slovenského pohára behov do vrchu je plánovaný na 10. hodinu spred zdravotného strediska v Pruskom, šatne a priestory k prezentácii budú účastníkom k dispozícii už od 8. hodiny. Prvých pretekárov v cieli pod Chmeľovou organizátori očakávajú približne o tridsať minút neskôr. Dĺžka trate je 9 120 metrov, celkové prevýšenie 597 metrov.
Absolútne najrýchlejšie časy vo viac ako štvrťstoročnej histórii podujatia držia Banskoštiavničan Róbert Petro z roku 1995 (34:10 min.) a česká reprezentantka, olympionička z Atén 2004,  Anna Pichrtová-Bologhová z roku 1994 (39:07 min.).
 
- tch -
menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
23. apríl 2024 16:36