StoryEditor

MMM 2010- moj prvý polmaratón

07.10.2010, 12:05
Idem sa s vami podeliť o zážitky so svojho prvého polmaratónu.
Mojim pôvodným cieľom pri tréningu bolo zabehnúť polmaraton pod dve hodiny, no krátka viróza v priebehu septembra keď som týždeň nebehal mi ubrala trochu na očakávaniach a cieľ som zmenil na to, aby ma maratónci nepredbehli. proste to dať pod 2.10.
 V sobotu ráno ešte 5 km výklus u nas doma a poobede autom do Ke. Všetko bolo pre mna nové tak som sa trochu motal a nasával atmosku.  vecer este dva chody cestovín (celý deň som cosi do seba tlacil )a o desiatej zaľahnúť. spal som celkom ok, rano o šiestejbudiček. Na ranajkach obkukávam od keňanov čo jedia. :D dal som si chlebík s džemom, banán a hrozno.
rozcvička od osmej vonku na sviežom vzduchu ma prebrala, nervozitu som uz cítil riadne.Este jeden energeticky gel, zapit jontákom a  už sme sa sli tlačiť na štart.
Tep pred výstrelom 110. :D. adrenalin riadny.
A je to tu. odštartované. rozbehli sme sa , ludia povzbudzuju, kricia, rapkáče rapkajú, hraje queen. ja mám zimomriavky  a slzy v očiach. všetci ma obehujú, no nevadí. Snažim sa držať tempo 6.00min/km. držim sa rady skusenejších, neprepáliť tempo na začiatku.
na piatom km mam tep pod 170 tak pridávam na 5.45min/km. bežim v skupinke so supermanom no zachvílku mi ujdu.
10 km citim sa dobre, tep medzi 170-173. držim tempo. pijem na každej obcerstvovacke co sa mi ujde, ci jontak, pohar alebo flasa vody. chvilu bežim za dvoma švedmi v modrom so žltými korunkami. ludia na nich reaguju a povzbudujú ich, čo pomaha aj mne. zacínam obehovať čoraz viac bežcov čo mi dodáva silu a odvahu ešte pridať ešte viac. od 15km bežím 5.30. tep atakuje hranicu 180uderov no už to nevnímam. v duchu odrátavam kilometre a prepočitavam či mi to vidá do tých dvoch hodín. obieham aj supermana. :D
18km. bežím 5.15min/km. kríza nedošla, trošku mi tvrnú lítka a bolia ma trapézi, ale to je naštastie všetko. už len ja obieham ľudí, nikto mna.
Na Hlavnej už nevnímam bolesť ani únavu, ludia ma ženú v pred. očami hľadám časomieru a chcem si potvrdiť svoje prepočty. musím to dať pod dve hoďky, musim to dať. 
Už ju vidim. rozoznávam jednotku na začiatku, za ňou 56tka. posledné metre, mám síl obehnúť ešte chlapíka v krikľavom tričku no spomalim na jeho tempo a dobehneme spolu.
Výsledný čas 1.57.04.
som štastný a vyčerpaný. predýchavam,obzerám si medailu, zabalím sa do igelitu a idem si po čapované nealko. snažím sa nesadnúť si ešte aspoň chvíľu.
tak som to nakoniec dal nad očakávanie. mám plnú hlavu zážitkou a emócii.  je to môj prvý polmaratón a prvé veľké podujatie takže na MMM 2010 nemôžem nič zlé povedať. veľmi sa mi to páčilo.
dnes idem prvýkrát behať od nedeľe. prestali ma boliet konečne kolená. :)  predo mnou ďalší cieľ dať polku pod 1.50.hod. vidíme sa na jar priatelia vo Viedni alebo v Bratislave, možno v Prahe. o rok v Košiciach ak zdravie dovolí tak už na veľkom maratóne.

držte sa.
Matúš

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
26. apríl 2024 22:30