StoryEditor

Zopar zaujimavych info o behani

25.10.2010, 23:45
Moja filozofia je, ze ak sa chces zlepsovat, spolupracuj s najlepsimi. No a kto dokaze dat lepsie info ako Deena Kastor (kedze je toto bezecka stranka, tak predpokladam, ze ludia vedia, kto to je), Frank Shorter (vyhral marathon na OH 1972, druhy v '76), Greg Meyer (znamy ako “posledny american, ktoremu sa podarilo vyhrat maraton v Bostone” v 1983) a Matt Fitzgerald (pise clanky o treningu, diete a podobne a myslim, ze kopec clankov, ktore su tu na beh.sk zverejnovane boli napisane prave nim pre Runner’s World).

Cez vikend som sa sucastnila diskusie s nimi a mozem povedat, ze to bolo dost zaujimave.

Takze sa chcem podelit s par info, ktore ja osobne povazujem za zaujimave. Netvrdim, ze so vsetkym suhlasim alebo ze vsetko je spravne. Proste sa mi to zdalo zaujimave alebo to bolo pre mna nieco nove.

1. 62% ucastnikov tohtorocneho LA halfmarathon boli zeny! Zda sa, ze uz sme konecne preklenuli zmyslanie, ze zene vypadne maternica ak odbehne nieco dlhsie ako 800m a ze muzi su "stavani" na beh, kdezto zeny maju sirsiu panvu, mensiu kapacitu plus, viac tukov a kratsie nohy a to je dovod, preco tak malo zien sportuje. Ocividne, az tak malo nas zase nie jeJ

2. Sportove napoje su vlastne reprodukcia ludskeho potu. Vedci sa snazili zistit pomery soli v ludskom pote, aby potom vytvorili napoj, ktory by mal take isty pomer a teda dokazal nahradit stratu soli pocas sportu. FS vravel, ze mal moznost ochutnat jeden z prvych Gatorade vyrobkov a veru to chutilo ako pot, a dokonca nie jeho vlastny alebo niekoho cudzieho.

Taktiez nie vsetci ludia maju roznake zlozenie potu, a nie vsetky sportove napoje maju rovnake nutricne hodnoty, preto niekomu viac vyhovuje jeden sportovy napoj a niekomu inemu zas iny. Treba skusat.

Ale ak clovek sprave je, tak potom by vobec nemusel pit sportove napoje. Vraj napr ked si vezmete tortillu, potriete ju arasidovym maslo, posypete trochou soli (ak je tortilla malo slana) a zabalite do toho banan, tak ziskate vsetky dolezite prvky. Samozrejme nebola by som to ja, keby som to hned dalsi den neskusila pred bike jazdou. Nechutilo to az tak zle.

3. Halooo ohladne behania na boso ??? Vsetci vieme, ze Abebe Bikila vyhral OH maraton v 1960 na boso. To staci vela ludom, aby tvrdili, ze behanie na boso je lepsie. Ale malo ludi sa zamysli nad tym, ze Bikila vyhral aj 1964 maraton a s lespim casom a tentokrat v teniskach. Bikila behal cely zivot naboso, obul si tenisky a dokazal bezat rychlejsie.

4. Tlacit do seba sacharidy pred polmaratonom a nizsie nie je velmi dolezite. Clovek ma dostatok glycerinu vo svaloch a peceni, aby mu to vystacilo an 1/2. Avsak na marathon je to uz dolezite. Hoci toto tvrdi SF, a mozno si poriadne neuvedomuje, ze nie vsetci dokazeme zabehnut ½ za 65min. Niektorym to trva aj vyse 2 hod, takze ktovie.

5. Deena Kastor hovorila trochu o tom, ako si pocas OH maratonu v Pekingu zlomila nohu na 5tom km. Kedze mala rakovinu koze, tak sa vyhyba slnku. Takze nemala dostatok vitaminu D a preto nedokazala dobre absorbovat vapnik a mala osteoporozu aj ked o tom nevedela. A toto je jedna z najlepsich vrcholovych atletok sveta, ktora splupracuje s najlepsimi trenermi, doktormi a dietetikmi! Co potom my “obycajni” ludia?

6. Velka debata o idealnej pretekarskej hmotnosti. Neexistuje vseobecny vzorec, ako vypocitat svoju idealnu „racing weight“. Hoci kazdy vrcholovy sportovec svoju ideal racing pozna. Zistili ju formou skusat pretekat pri roznych hmotnostiach a najst tu svoju idealnu.

7. Priemerny americky bezec ziska 40% svojho kalorickeho prijmu zo sacharidov. Elitni kenania az 78%. Tazke vseobecny vzorec 40:30:30 (sacharidy:tuky:proteiny) neplati stale. Vsetko zalezi od toho, ako vela clovek trenuje.

8. Je dolezite zosynchronizovat svoj caloricky prijem a vydaj, inac clovek sportom tazko neschudne. Je dolezite prijat co najviac energie pred treningom, tzv „front loading“, nie po nom. Ak clovek nema energiu pocas treningu, telo okamzite prepne do usporneho rezimu a ked sa clovek naje po treningu, telo to uklada ako tuky.

9. USA, Velka Britania, Nemecko atd robia dopingove kontroly aj mimo sezony. Anti-dopingove organizacie sa snazia vytvorit hormonalne profily atletov pocas dajme tomu roka, aby potom mohli porovnat jeho profil s aktualnymi hormonalnymi hodnotami a tak urcit, ci ma atlet v tele nejake povzbudzujuce latky, co je omnoho efektivnejsie ako testovanie na urcitu latku. Avsak krajiny ako Rusko, Rumunsko, Kena mimo-sezone testy nerobia a teda hormonalne profili neexistuju. Takze z toho vyplyva, ze mozeme ocakavat, ze v buducnosti vacsina pretekov bude vyhranych pretekarmi z tychto krajin....Smutne, ale dava to zmysel.

A este mini anekdota. Frank Shorter hovoril, ze NIKDY neskusat nieco nove pred pretekmi. Na OH 1976 mal nove tenisky, ktore boli takmer take iste ako jeho stare, tak si povedal no problem. Pred maratonom sa isiel v nich rozklusat, a 40min pre startom sa mu na jednej teniske odlepila podosva. Samozrejme nebol na stadione, ale niekde uplne inde v rozklusovej zone. Nastastie v Montreale bola olympijska dedina a teda jeho nahrade tenisky v centre mesta, a Frank stretol trenera americkych chodcov, ktory bezal do Frankovej izby doniest mu jeho nahradne tenisky. Rychlo obut a bezat na start. Start maratonu bol na odlahlej strate stadiona, a vsetci uz boli odvedeni na start samozrejme. Tazke Frank musel prebehnut krizom cez travnik, postavil sa na start a 15sek potom bolo odstartovane. Tomu hovorim adrenalin.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
16. apríl 2024 12:08