StoryEditor

NOVÝ ZAČIATOK, ALEBO OPAKOVANÁPREMIÉRA??

01.12.2010, 12:12
HMM, po čase sa znovu vraciam k svojim bežeckým úvahám a prehodnocovaniu všetkého čo som doteraz v tomto športe vykonal.
Ako som tu už v starších príspevkoch spomínal, počas posledných dvoch rokov, stretlo ma veľa dobrého  a kúsok toho nepríjemného.
Jednoducho jednou stranou mince je prežitie dobrého či príjemného , to by  som nazval svoj osobný teda vedomostný posun, športový teda výkonnostný posun a chcený  teda vôľový posun smerom vpred teda v ústrety svojmu danému cieľu - zabehnutiu maratónu.

Druhou stranou tejto mince sa dá povedať bolo, že aj keď sa celý režim prípravy podriadil splneniu nastaveného cieľa, vyskytli sa okolnosti, ktorým sa dalo predísť no pokiaľ sa nestali, boli brané iba ako možné riziká.

V tomto príspevku sa chcem zamerať na podrobné rozobratie okolností spájajúcich sa do celkovo druhej strany mojej mince - teda práve chýb, ktorých som sa "dopustil".
V prvom rade bude vhodné uviesť , že pre splnenie cieľa bolo potrebné po konzultácii prispôsobiť celkový tréningový proces tak, aby bol organizmus zaťažený postupne a cieleným deleným tréningom boli odstraňované drobné bežecké zlozvyky, na druhej strane sa pracovalo na zvýšení celkovej sily a prispôsobenia organizmu dlhodobému zaťaženiu - čo maratón pre rekreačného bežca mojho typu určite je.
Postupnosť tréningových jednotiek sa počase zvýšila až na 6 dní v týždni , aaptácia organizmu bola prvou lastovičkou a pre mňa pozitívnou odozvou na správne zvolený systém prípravy. O zimných večerných tréningoch a dlhých behoch v mrazivom dni som myslím už kdesi spomenul, takže tu rozoberať pocity nechcem. Faktom zostáva že práve tieto zimné tréningy v snehu, vode, ľade či vetre mali podstatný a pozitívny dopad na imunitu mojho tela, prvý krát v živote som v prechodnom období leto - jeseň a zima - jar nemal problémy typu nádcha !!
Aby som sa vátil  k podstate, chybou z môjho pohľadu boli viaceré faktory, ktoré sa z odstupom času dali riešiť inak, pohdlnejšie a hlavne včas.
1. chyba : nastala v momente, kedy sa trémingové zaťaženie zintenzívnilo a zároveň sa radikálnejšie  zmenilo aj stravovanie.
V krátkosti  - staré dobré po výchove rodičov "komun istické" stravovanie to síce už úplne nebolo, ale stále chýbal výrazný podil čerstvej zeleniny, ovocia.
Práve ( z môjho pohľadu !) výrazné zmenyv strave a zároveň rapídne zníženie kalorického príjmu síce nieslo želaný efekt na osobnej váhe, no predpokladám, že moje dosiahnutie čo najnižšej hmotnosti sa podpísalo i od ďaľšiu chybu.
2. chyba: nastala v momente, kedy som začal zvládať tréningové jednotky a pocitovo som ešte nebol na doraz a dopĺňal som už ukončené jednotky o dobehy domov na špičkách či znásobovanie bežeckých ABC cvikov.
3. chyba nastala práve pri bežeckej abecede, kedy sa ozvala moja achilovka.... vyskočil som z  trénimgového vlaku
následné vypustenie trénigu a opätovné pokusy o znovunaskočenie do rozbehnutej mašiny sa končili skôr ako som sa stihol dotknúť rúčky dverí toho vlaku. Toto z mojho pohľadu z odstupom pol roka hodnotím ako najhlúpejší fakt, keďže som odignoroval rekonvalescenciu, ktorá mohla po okamžitom zvoľnení skrátiť čas rehabilitácie zápalu ( tenditídy)  achilovky možno na mesiac.
Ja som sa s týto potýkal pol roka!!!
Verím, že tieto fakty prečíta čo najviac začínajúcich bežcov, alebo rekreačných nadšencov chystajúcich sa na svoje životné ciele v behu a dostatočne pouvažujú nad svojim myslením. Ja som tot riadne prehodnotil a som presvedčený, že sa chybám, ktoré som spomenul okľukou vyhnem.
Držím všetkým palce.




menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
22. október 2024 07:38