StoryEditor

Report z tréningového ultrabehu “Magnezitárska šesťdesiatka”

09.05.2013, 17:25

Magnezitárska šesťdesiatka je turistická akcia organizovaná každoročne turistickým klubom Magnezit už od roku 1977. Táto udalosť má na východnom Slovensku silnú tradíciu, škoda však, že sa jej na môj vkus zúčastňuje pomenej ľudí.

Dĺžka pochodu je oficiálne 60 km, avšak naše Garmin zariadenie nameralo 52 km. V roku 1977 neboli prístroje, ktorými by sa dala vzdialenosť lepšie odmerať, tak sa zaokrúhlila na celých 60 km. Za ten čas sa vryla do pamäti ľudí.

Štart Magnetizárskej šesťdesiatky je na železničnej stanici v Krompachoch (375 m.n.m.), odkiaľ sa skrz Volovské vrchy pokračuje po modrej turistickej značke až do Košíc – konkrétne na Bankov, obľúbené rekreačné stredisko mnohých Košičanov.

Celkové prevýšenie trate (vystúpané výškové metre) je cca 2000 m. Začína sa výstupom na Krompašský vrch (1025 m.n.m., ide sa tesne pod vrchol), pokračuje zostupom do Gelnice (365 m.n.m.) a opäť stúpa na Kojšovskú Hoľu (1245 m.n.m.), odkiaľ sa pokračuje zostupom teraz už po červenej značke na spomínaný Bankov (420 m.n.m.).

Spoločne s mojím bratom Tomim, kamarátom Rišom a so psíkom Ironom sme sa rozhodli túto trať zabehnúť ako prípravu na ultrabežecké preteky, ktoré chceme tento rok absolvovať. Pridali sa k nám aj kamaráti z behnaboso.sk, ktorí to poňali viac-menej ako dog-tracking.

Rozdelili sme sa do dvoch skupín. Ja, Rišo a Iron sme boli tá rýchlejšia skupina. Tomi išiel sám, ale hneď na začiatku ho dobehol Peťo z behnaboso.sk a tak sa vytvorila druhá skupina. Dohnali nás iba raz a to v Gelnici, kde sme sa s Rišom nachvíľku stratili z modrej značky.

Z Rišom sme šli relatívne svižne, avšak z Kojšovky sme priam leteli. Rišo sa dal na frutariánstvo a jeho strava zjavne prináša svoje ovocie. Na posledných kilometroch som mu dýchal síce na päty, ale priznám sa, že v niektorých častiach to bol aj trošku problém. Boli sme dohodnutý ísť ten zostup rýchlejšie, ale nečakal som že to bude až tak svižne. Nakoniec som bol však rád, pomohlo nám to stihnúť časový limit, ktorý sme si stanovili.

Nakoľko to bola turistická akcia, nemali sme tam bežeckú konkurenciu. Preto sme aj skončili ako prvý. V podstate sme prišli v čase, keď na Bankove ešte ani neboli organizátori z Magnezitu. Stihli sme to za rovných šesť hodín. Aby som to upresnil, tak to stihol Rišo. Ja som bol o 10 minút pomalší. Rozdelili sme sa totiž cca 4 km pred cieľom, pretože som začal cítiť kŕče v žalúdku a tak som musel trošku spomaliť. Peťo došiel tretí s časom 6:38 a Tomi štvrtý s časom 7:14. Nasledoval zvyšok dog-trackerov cca 30-40 minút po Tomim.

Veľmi sa nám páčila príroda. Väčšina z nás išla trasu z Krompách po Kojšovku po prvýkrát. Dokonca aj počasie nám vyšlo perfektne. Bolo pod mrakom, cca 19 stupňov. Užili sme si aj trošku srandy, keď sa v Perlovej doline bolo treba prebrodiť cez rieku.

Na tomto behu som sa rozhodol otestovať energetický gél Agave #9. Pil som každých 30 minút a gél som jedol každých 60 minút. Na Kojšovke sme si s Rišom dali jeden „shot“ slivovice. Možno, že aj ona prispela ku kŕčom v črevách či žalúdku. Mal som ešte camel bag s cca 1 litrom vody. Skúsim ho nabudúce naplniť minerálnou vodou bohatou na magnézium. Uvidím ako tento zlepšovák na dlhšom behu obstojí.

Použil som obuv Salomon FellCross, Salomon bežecký batoh XA20 a kompresné návleky Compressport. Obával som sa trošku FellCross-ov, mal som v nich nabehaných len 120 km a dokonca sú mi o trošku menšie ako normálne používam (42 namiesto 42 ¼ , v čase keď som ich kupoval, moja veľkosť nebola žiaľ dostupná). Našťastie ma nič netlačilo a okrem jedného otlaku na malíčku sa mi s nohami nič nestalo.

Z behu som nebol extra unavený. Večer som cítil trošku svalovku, ale ráno už len minimálne. Záverom môžem náš počin zhodnotiť ako príjemný „event“ s množstvom dobrých ľudí. A možno, že si Magnetizársku šesťdesiatku zabehneme aj o rok. Dozvedeli sme sa, že rekord trate je o hodinu lepší od času, ktorý dosiahol Rišo a to je už teda nová výzva.

Zdroj: http://martinkoval.tumblr.com/post/49774163900/running-report-magnezitarska-60

Rišov blog post: http://richardzvolanek.blogspot.sk/2013/05/sobotnajsi-treningovy-pretek-ultrabeh.html?spref=fb

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
18. apríl 2024 08:20