StoryEditor

Jogurt by v strave športovca nemal chýbať

14.05.2009, 09:00
Tento mliečny výrobok sa kedysi považoval iba za cennú zdravú potravinu a určitú alternatívu k mlieku pre tých, ktorí túto tekutinu neznášajú.

Tento mliečny výrobok sa kedysi považoval iba za cennú zdravú potravinu a určitú alternatívu k mlieku pre tých, ktorí túto tekutinu neznášajú.

Dnes je už aj zdravým základom dezertov a zdravšou náhradou smotany. Ako veľmi užitočný zdroj nerastných látok vápnika a fosforu je rozhodujúcou potravinou pre zdravie a stavbu zubov i kostí. Obsah vitamínu B2 (riboflavín) napomáha uvoľňovaniu energie, pričom vitamín B12 z jogurtu je nevyhnutným pre zdravie nervového systému.

Pri výrobe jogurtu z mlieka sa pridávajú špeciálne bakteriálne kultúry, čo spôsobuje, že jogurt je stále „živý“ a po konzumácii bráni v črevách bujneniu škodlivých baktérií a kvasiniek, ktoré môžu spôsobovať športovcovi rôzne infekcie. Jogurt môže prinášať úľavu pri rozličných črevných ťažkostiach, hnačke a zápche. Niektorí odporúčajú jesť jogurty po liečbe antibiotikami na obnovenie normálnej črevnej flóry.

Jogurt môže byť tak isto vhodný aj pre onkologicky chorých športovcov postihnutých hnačkami po liečbe ožarovaním alebo chemoterapii, po rôznych otravách jedlom (diétnych chybách) a pri ochoreniach hrubého čreva. Jogurt sa využíva aj ako potravina pri rôznych diétach aj jeho kalorická hodnota je závislá od typu jogurtu (od 61 Kcal po 160 Kcal v 150 gramoch obsahu) a tiež od ochutenia ovocnou zložkou s cukrom alebo iným sladidlom. Obsah mliečneho tuku sa uvádza na obale (nízkotučný do 0,5%, so zníženým obsahom tuku do 3%, biely viac ako 3%, smotanový 10%).

Jogurty mávajú ako prímes aj najrozličnejšie druhy vločiek a vláknin, čo je dobré na znižovanie cholesterolu v krvi. Pre športovcov veteránov alebo trénerov je vhodné konzumovať jogurty na zabránenie úbytku svalovej hmoty a starnutia kože. Jogurty podľa viacerých tvrdení spolupôsobia ako prevencia rakoviny hrubého čreva. Výsledok celého „výskumu“ je jasný. Jogurt patrí medzi dobrú základnú potravinu športovca, ktorá si pre svoje širokospektrálne úžitky a úspechy zaslúži popredné miesto v jeho jedálnom lístku.

menuLevel = 2, menuRoute = rungo/strava, menuAlias = strava, menuRouteLevel0 = rungo, homepage = false
25. apríl 2024 03:30